Районна прокуратура разследва случая с пловдивчанина, чието водоподаване бе прекъснато след спор за пари със съсед. Както TrafficNews.bg вече разказа Николай Попов остана без вода в собствения си дом, след като негов съсед му поискал 5 000 лв. До водната сага се стигнало 8 години, след като Попов закупил парцел и си построил къща в района на Гребната база. 

"Къщата бе на втора линия от пътя, под който минаваше водопродводът. Тогава със съдеда ми, който бе на предна линия, се договорихме да прекараме тръба през неговия имот, така че да мине през моя", разказва той. За целта бил изготвен проект, а от ВиК поискали нотариално заверена декларация, с която въпросният комшия да заяви, че дава разрешението си тръбата да минава през неговия двор. По проект водомерната шахта се намира в двора на неговия комшия. Там се намират също кранът и водомерът. ВиК допускат това, защото в противен случай съоръженията трябва да се намират на пътя, а това е невъзможно, твърди още пловдивчанинът. 

Преди четири месеца обаче настъпва краят на добрите междусъседски отношения. Съседът твърди, че Николай не е заплатил сумата от 5 000 лв., която му дължи за труда на сина му и построяване на шахтата. Попов обаче е категоричен, че се е разплатил до стотинка. Дни по-късно получава писмо, в което бива приканен да изплати парите, иначе щяло да му бъде спрян достъпът до вода. Комшията изтъква, че има промени в ЗУТ, според които за прокарване на водопровода е необходима не декларация, а договор между двамата.

Целият разказ на Николай четете в линка:

Да плащаш сметки, а да нямаш вода в дома си: Пловдивчанин спря кранчето на съседа заради спор за париМъжът поискал 5 000 лв. за канализация, изградена преди 8 години

Николай сезира всички възможни институции. В прокуратурата стартира предварителна преписка за самоуправство. Впоследствие е образувано и досъдебно производство. Към момента няма привлечен обвиняем. Събират се доказателства и се разпитват свидетели. Назначени са и експертизи, обясниха от там. 

Предстои прокуратурата да се произнесе в 2-месечен срок, на база събраните доказателства. В подобни случаи законът предвижда наказание до 5 години лишаване от свобода и глоба до 1000 лв.