44-годишният Вълчо Стоянов, който се опита да подкупи с 50 лева служители на МВР, след като са спрели за проверка колата, която е управлявана от непълнолетния му племенник, се размина с пробация. Днес мъжът се изправи пред Окръжен съд- Пловдив с обвинение за подкуп, като пожела делото да бъде разгледано по реда на съкратеното следствие  и призна изцяло фактите и обствоятелствата в обвинителния акт.

Припомняме,че на 14 декември Христо Стоянов - братът на обвиняемия и двамата синове Стоян Митков и Марин Маринов се намирали в  Пирдоп, където работили като дървосекачи.  След като приключил работният ден, те решили да се почерпят с доста алкохол. В късните часове тръгнали да се прибират към град Твърдица, където живеели. Пътували с лек автомобил,  който в този момент бил управляван от 15-годишния племенник на обвиняемия- Марин Маринов. Той карал колата, защото роднините му били употребили алкохол.

Тогава полицейски служители, патрулиращи по отсечката между село Анево и  Сопот, подали сигнал със стоп палка за спиране на автомобила. Непълнолетният водач не се подчинил, при което последвала гонка. Малко по-късно колата отбила от пътя и спряла.  Полицаите установили, че зад волана е непълнолетен и неправоспособен водач. Те съобщили на неговия баща, който бил собственик на колата, че ще я дерегистрират и ще му съставят акт за административно нарушение. 

За да не се случи това, 44-годишният чичо се приближил към патрулния автомобил и подал 50 лева на полицаите. Служителите на МВР не взели парите и незабавно уведомили дежурния разследващ полицай. Непълнолетният водач е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол, като уредът отчел отрицателен резултат.

В съдебната зала присъстваше и сестрата на Стоянов, която бе разпитана в качеството си на свидетел, за да даде характеристични данни за обвиняемия. Тя каза,че брат й много добре се грижи за семейството си и съжалява за това, която направил. "Той просто се е изплашил за племенника си", каза родственицата Наска Минчева.

След това самият Вълчо Стоянов даде обяснения и каза, че мотивът, за да извърши това е защото се е стреснал. По думите му, когато униформените са спрели автомобила са изкарали  от шофьорското място 15-годишния Марин и са го съборили по лице на земята, за да му сложат белезници. Така пияният мъж е извадил банкнотата и я е подал на МВР служителите с думите  „Ето ви 50лв. да се почерпите”.

Наистина виновен съм. Бях много изплашен и бих се извинил на полицаите,” каза виновният мъж.

Гонка край Карлово: 15-годишен се опита да избяга от полицията, возил пияния си баща и вуйчоРодителят на момчето се опитал да подкупи служителите на МВР

Така държавното обвинение поиска от съда да наложи наказание, изявяващо се в пробация за срок от  3 години и глоба на стойност 2 хиляди лева, предвид това, че обвиняемият е осъждан преди години и все още не е реабилитиран.  Съдът в лицето на съдия  Миглена Маркова обаче прецени присъдата на Стоянов да бъде само две години пробация, като взе под внимание характеристичните  данни на 44-годишния мъж. Бащата на 15-годишния шофьор и брат на подсъдимия вече е санкциониран, а автомобилът, с който са се придвижвали е спрян от движение.

Съдът потвърди и мярката за неотклонение спрямо парична гаранция на стойност 1500 лева спрямо Вълчо Стоянов.