Повече от десет свидетели по делото "Темелков" дадоха показания в съда днес.  Магистратите дадоха ход на заседанието в отсъствието на адвокат Пейчева, която е защитник на униформения Иван Бойчев. Бившия началник на РУ-Асеновград и зам.-кмет на общината Димчо Темелков е обвинен за прикриване на криминални деяния, фалшифициране на действителния брой сигнали за извършени престъпления, злоупотреби. Заедно с него обвиняеми са шофьорът Ангел Чинчев и Бойчев , подсъдими за кражба на гориво. Темелков бе задържан по време на акция на полицията и прокуратурата през есента на 2015-та година и впоследствие освободен под парична гаранция.

Припомняме, че делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, което наложи редуцирането на свидетелите до 1/3 от разпитаните в хода на досъдебното производство. Днес магистратите продължиха с разпитите на потърпевши от престъпни деяния, по отношение на които се смята, че Темелков е превишил правомощията си. В залата присъстваха и вещите лица, изготвили общо 5 екпертизи по делото. Днес съдът прие единствено заключението на Иво Чолаков, който е изследвал докладните записки, подписани от подсъдимия.

Сред призованите бе бившият зам.-кмет на  община Асеновград Мюмюн Алиджик. Показанията му бяха свързани с кражбата на орехи от пътя за село Моминско. Според държавното обвинение на 14 август 2015 г. бившият полицейски шеф е спомогнал пет лица, задържани за кражбата, да избегнат спрямо тях наказателно преследване. Темелков разпоредил те да бъдат пуснати, без да им се отнемат придобитите чрез кражба вещи. Две седмици след това - на 29 август 2015 г., приел „почерпка“ от Шерефетин Ибрям, по прякор Шератко, за да упражни влияние върху разследващ полицай. От полицая се очаквало да освободи братовчед му Нури, който бил спипан да шофира без книжка. 

Свидетел по делото “Темелков“: Помолих го да пусне братовчед ми от ареста, обещах да го почерпяПротиворечиви показания дадоха призованите в съдебната зала

Алиджик потвърди, че е познавал Шератко и му било известно, че той притежавал разрешение за събиране на орехи за известен период от време. Един ден получил обаждане от общинския съветник Орхан Каравели, който му обяснил, че има проблем със събирачи на орехи, които имали разрешително. Обадил се на Темелков, който му отговорил, че ще провери случая и обяснил, че хората трябва да представят документа, с който им се разрешава да събират орехи, ако вече не са го направили. Алиджик отрече да е разговарял с ексначалника на РПУ-Асеновград след това или пък да се е интересувал от развитието на казуса.

В съдебната зала се явиха и полицаите, които са били дежурни на 29-и август и са поели случая на Нури, след като той бил докаран от униформените. Въпросите към тях касаеха основно процедурата, която органите на реда следват при задържане или освобождаване на заподозрени в престъпления. Въпросният случай бил отработен от Милко Сюлевски, а Нури направил пълни самопризнания. Тъй като нарушителят бил спипан на място, разследващият образувал незабавно производство и приключил случая още същия ден. При задържане за срок от 24 часа се уведомявал дежурния прокурор. Заповедта за евентуалното освобождаване на задържания се давала от дежурния офицер, след съгласуване с разследващия. Във въпросния ден дежурен бил Димитър Димитров. Нито той, нито Сюлевски обаче успяха да си спомнят дали са разговаряли с дежурния прокурор. Същият ден Темелков звънял и на двамата. Според Димитров обаче подобни обаждания не били единичен случай, тъй като началникът се информирал за случаите, по които се водят наказателни производства. 

„Това е практика. Обажда се да пита дали са образувани досъдебни производства”, обясни Димитров. Сюлиевски пък обясни, че началникът го попитал дали възнамерява да работи със задържания или да го освободи. Полицаят обаче не можа да си спомни какво е отговорил, но отрече Темелков да му е намеквал, че Нури трябва да бъде освободен. В крайна сметка, той бил пуснат, като му била връчена и призовка да се яви отново в понеделник. Димитров и колежката му Райна Кадиева, която връчила призовката и върнала вещите на задържания, казаха, че решението за освобождаването му било именно на Сюлевски. Димитров счете, че в случая не се касаело за процедурно нарушение, тъй като именно Сюлевски е ръководил действията по образуваното производство. 

Сред разпитаните днес бе и началникът на 5-о РУ в Пловдив Иван Чочков. Общо четирима свидетели не се явиха в съдебната зала, като двама от тях не били редовно призовани. Третият пък входирал молба, обяснявайки причината за отсъствието си. Адвокат Търновалийски настоя за призоваване на още двама очевидци в следващото заседание. 

Очаквайте подробности!