Лишен от свобода заведе дело срещу пловдивския затвор. Причината – административно наказание заради употреба на хероин.

Мъжът системно е употребявал от наркотичното вещество. Неведнъж е бил хващан в неадекватно състояние, както и за притежание на синтетиката. Заради тези си провинения той е бил наказван.

Преди две седмици лишеният от свобода мъж е хванат в крачка – употребявал хероин. Последвал тест, който дал положителен резултат за наличие на дрога в кръвта. След проверката  е била издадена заповед затворникът да бъде наказан по най-строгия начин. Решението на началника на структурата за изтърпяване на наказанията било „14 денонощия в карцера”.

Тази мярка обаче не се понравила на наркозависимия затворник. Той подал иск в съда за отмяна на наказанието, като в мотивната част на молбата посочил, че е дискриминиран, а решението на шефа на затвора е незаконосъобразно.

Преди дни мъжът застанал пред Административния съд, както и представителят на затвора – временно изпълняващ длъжността директор.

Пред съда бяха изтъкнати причините за наказанието, а именно разпоредбата на закона, че лишените от свобода нямат право да употребяват алкохол и наркотици зад решетките.

Именно поради тази причина магистратите не уважиха иска на затворника. Те оставиха без уважение молбата за отмяна на наказанието „14 денонощия в карцера”.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.