Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми и задържа фалшификатор №1 Иван Богоев /56/, който преди два дни бе задържан при зрелищен арест в Кършияка.TrafficNews публикува видео от залавянето му, а акцията срещу Богоев бе извършена от ГДБОП във връзка със схема за фалшифициране на документи. Според очевидци в операцията са се включили и от отдел „Криминална полиция” към Трето РПУ.

Така прокуратурата днес повдигна обвинение на 56-годишния Богоев и двамата му съучастници – 30-годишният Мерсин М. и 68-годишният Хюсеин Р., заради това, че от началото на 2022 г. до момента, в Пловдив, на територията на Разград и други градове, както и в страни от ЕС – Германия и др., са участвали в организирана престъпна група, свързана с изработването и разпространението на фалшиви лични документи – лични карти, свидетелства за управление на моторно превозно средство и задгранични паспорти .

До момента е установено, че всеки от участниците в организираната престъпна група имал определена роля – набиране на хора, които искали да се снабдят с фалшиви документи, възлагани на поръчката и впоследствие нейното изпълнение. Желаещите да се снабдят с неистинските документи заплащали по 250 евро за лична карта и същата сума за шофьорска книжка и по 300 евро за изработката на задграничен паспорт. Повечето от тях са български граждани, живеещи в чужбина, има и чужденци. 

По делото са извършени претърсвания и изземвания, лични обиски, огледи на местопроизшествие и са разпитани свидетели.

Тримата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да се извърши преценка на събраните доказателства с оглед внасяне на искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Действията по разследването по досъдебното производство продължават под надзора на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Зрелищният арест в Кършияка бил срещу известния фалшификатор Иван БогоевСпецоперацията е проведена от ГДБОП във връзка със схема за фалшифициране на документи