Районна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за постоянен арест на тримата румънски граждани, обвинени за измами при събиране на дарения за глухонеми хора и бедни деца.

Припомняме, че до ареста им се стигна след сигнал и граждански арест на една от румънките, осъществен от пловдивският Моцарт Герги Димитров. Както TrafficNews съобщи става дума за измамна схема на румънски граждани, които се представят за глухонеми, и набират средства под лъжлив претекст - за създаване на Международен център за глухи хора с физически увреждания и бедни деца, и с това им причинили имотна вреда.

Засега арестуваните за измамата са трима 18-годишни румънци- две момичета и едно момче.

Трима "глухонеми" румънци са арестувани в Пловдив за измамна схема за благотворителностПловдивчанин разказва как е извършил граждански арест преди повече от 3 месеца

Престъплението е квалифицирано по чл. 209 ал. 1 вр. чл. 26 ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

По делото се извършват действия по разследването. Установени са и други пострадали лица. Обвиняемите събирали средствата в централната градска част на гр. Пловдив и в един от кварталите. Те се представяли за глухонеми. За по-голяма достоверност давали на дарителите да попълнят саморъчно направена бланка, да се подпишат, да посочат сумата и населеното място.

По досъдебното производство са извършени разпити на свидетели, разпознавания и др.

Предстои Районен съд-Пловдив да насрочи заседание по искане на прокуратурата.