Трима души са арестувани в Пловдив вчера по подозрения за участие в схема за измама. Това потвърдиха от МВР-Пловдив пред TrafficNews.

Както съобщихме става дума за румънски граждани, които се представят за глухонеми, и набират средства под лъжлив претекст - за дом за деца с увреждания, и с фалшив документ, на който пише "Сертификат на регионалната асоциация на глухи хора с физически увреждания и бедни деца, за които искаме да създадем международен център"

Припомняме, че акцията на полицията е по сигнал на пловдивският Моцарт - цигуларят Георги Димитров. Той се натъква на схемата на Главната улица на Пловдив. Вижда, че няколко души, представящи се за "глухонеми", искат средства от минувачи. Представят им папка, в която има въпросният сертификат със списък на благодетели. Там хората трябва да попълнят данни като пощенски код, населено място, сума на дарението и да се разпишат. Димитров дарява, както още хиляди хора и вижда, че сумите, които се предават са сериозни - между 10 и 50 лева. Не след дълго обаче се натъква на част от списъците, изхвърлени в кош. Разбира, че е измамен. 

Грандиозна измама на Главната! Пловдивският Моцарт разби схема с "глухонеми", извърши граждански арестПолицията е арестувала мнима глухоняма

Музикантът задържа една от жените, замесени в схемата, и вика полиция. Междувременно се случва чудо и жената проговаря - крещи на румънски и го псува на английски. Последва акция, при която са арестувани трима, потвърдиха за TrafficNews от полицията. Те са чужди граждани - личните им документи са румънски. 

В редакцията ни постъпи сигнал от пловдивчанин, който също е сред измамените. Той също извършва граждански арест и вика полиция. Случаят е от края на 2021 година, но очевидно схемата е продължила и след това. 

"Преди два-три месеца млад мъж с папка сновеше пред Метро и околните магазини. С жестомимични знаци ме подкани да стана дарител. Сумите в списъка на дарителите преди мен бяха между 20-50 лева. Аз също изкарах едра банкнота и дарих. Не след дълго обаче го видях да влиза в един от магазините и да се държи подозрително. Веднага се усъмних и отидох при него, за да му поискам документи. Написах му на листа да си представи личната карта, тъй като той се представяше за глухоням. Мъжът обаче не пожела да представи документ за самоличност, започна да се съпротивлява. Задържах го и извиках полиция", разказа пред наш репортер пловдивчанинът. 

Кратка справка показва, че схемата действа от години на цялата територия на страната. Списъкът, озаглавен с гръмкото "Сертификат на регионалната асоциация на глухи хора с физически увреждания и бедни деца, за които искаме да създадем международен център" има няколко обозначителни знаци - инвалиден стикер, българското знаме, както и надпис  "Handicap international". 

Проверка показва, че "Handicap International" е бившето име на международната неправителсвена организация Humanity & Inclusion. Основана е през 1982 г. от двама френски медици, за да осигури помощ в бежански лагери в Камбоджа и Тайланд. Първоначално със седалище във Франция и Белгия, от създаването си, тя е отворила клонове в шест други страни: Швейцария, Люксембург, Обединеното кралство, Германия, Канада и Съединените щати. Това е организация, която има за цел да помогне на хора с увреждания и уязвими хора в ситуации на бедност и изключване, конфликти и бедствия.

Организацията променя името си на Humanity & Inclusion през януари 2018 г., за да комуникира по-добре „разнообразието от нейните дейности, които не се ограничават до подкрепата на хора с увреждания“. Най-вероятно организацията няма никаква представа за измамата, която се води от нейно бивше име у нас

Случаят е поет от Районна прокуратура - Пловдив, образувано е досъдебно производство. 

Очаквайте подробности!