Полиция и Криминалистична лаборатория засече репортер на TrafficNews пред кооперацията на ул. "Янко Сакъзов" , часове след като в село Труд бе проведена операция , в която бе разбита голяма и модерна фабрика за производство на контрабандни цигари. Във въпросната луксозна кооперация живее фамилията на Антон Арабаджиев, чието име бе замесено в схемата с петте нелегални фабрики, ударени преди година в Дупница, Тутракан, Горна Оряховица и Калугерово. Съвпадение или продължение на мегаакцията в Труд са извършваните обиски. Факт е, че полицейските коли са със софийска регистрация, а припомняме, че акцията се провежда от софийските БОП и ДАНС под ръководството на Специализираната прокуратура. Заводът и спомагатлния му цех в Ръжево Конаре са произвеждали по 6 000 мастербокса месечно, а щетите за бюджета са между 15 и 20 милиона лева. Задържани са 11 работници, като повечето от тях са украинци и молдовци. 

Според публикация в “24 часа” в началото на 2018 г.британските служби са изпратили сигнал до българските си колеги, в който е посочено името на пловдивчанина. През 2011 г. той веднъж вече е бил разкрит като собственик на таен цех, а 7 г. по-късно се е върнал към опасния бизнес.

Пловдивчанинът Антон Арабаджиев издал незаконните фабрики на Бирмите и в КарнобатГеорги Ненчев, по прякор Етикета, също е в хрониките

Чрез високопоставен източник в НСБОП 48-годишният мъж решава да посочи “колеги”, за да се спаси като през 2011 г. -тогава сключва споразумение с прокуратурата и получава само 3 г. условно.  Антон Арабаджиев е подал информацията за петте нелегални фабрики за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, които прокуратурата разкри в последните две седмици, твърди “24 часа”.

Антон Арабаджиев също е разследван за производство на нелегални цигари още от 2011 г.Тогава МВР разбива фабрика за папироси менте в село Патриарх Евтимиево до Пловдив.

Според източник на медията, Антон Арабаджиев имал контакти по високите нива в йерархията на МВР в последните няколко години, като дори се споменава човек от ръководството на НСБОП. 

В началото на 2018 г. британската служба за предотвратяване на престъпления срещу фиска чрез посолството в София изпраща сигнал до българските служби. В него англичаните настояват за обстойна проверка на дейността на група от няколко човека, ръководена от Антон Христов Арабаджиев от Пловдив, свързана с производство и разпространение на незаконни цигари.

Част от тази контрабандна продукция се пласира на Острова и това е поводът англичаните да анализират и проследят канала от Пловдив. Разработката на англичаните е детайлна, съдържа подробни данни за хората в групата на Арабаджиев, с адреси, с използвани коли, както и разположението на нова фабрика за незаконни цигари в пловдивското с. Оризари.

Сигналите за повечето разбити нелегални фабрики за цигари у нас обикновено идват от чужди служби, твърдят запознати. Британците сочат и партньорите на Арабаджиев - Георги Нечев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов. По сигнала от Великобритания са работили две специални служби в България, твърди 24 часа. 

Арабаджиев не е арестуван, но вместо това са ударени 5 други фабрики - свързаната с Миню Стайков в Карнобат и четирите под контрола на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му. 

Един интересен детайл, който потвърждава неофициалната версия за помощта, оказана от Арабаджиев, е, че от ГДБОП, където е високопоставеният му информатор, са участвали само в първия етап на разбиване на нелегалната фабрика в Карнобат през юли. Тогава се открити само ремарке с кутии и един шофьор.

Според зам. главния прокурор Иван Гешев, се проверява връзка между фабриката в Карнобат и фабриката в Труд. "Проверяваме хора , които "протичат" и в карнобатската фабрика" заяви Гешев. 

Името на Арабаджиев стои във фирмите “Стенимахос” ЕАД-Асеновград, “ВИП Пропърти” ООД “Ейнджъл Пропърти” ЕООД, “Тони-М” ООД, “ЕвелинаТрейд” ООД в Пловдив.

На този етап няма официална информация за връзка между пловдивския бизнесмен и мащабната операция на Специализираната прокуратура.