Полицаят, извършил зрелищния арест пред КАТ, разказа как е действал в ситуацията, в която  задържа 49-годишният Александър Паталенски. Униформеният призна, че дори  е мислил да стреля по гумите на колата със служебното си оръжие, но заради големия брой хората, той е преценил, че не би било удачно.

"Получихме сигнал от дежурната част на сектора, за лице, което е в неадекватно състояние. При извършената справка от колегите е било установено, че лицето е с отнета шофьорска книжка. Така се позиционирахме на улица „Напредък”, в близост до изхода, даден ни беше номера на автомобила. Изчакахме около 10 минути, като лицето в автомобила напусна сектора, аз тръгнах да го спирам със „Стоп” палка. Той спря на около 15 метра от нас. Започна да се прави, че нещо рови в  багажника на автомобила си. Придвижих се пеша до него, поисках му документи, от там той вече започна с агресивно поведение, повторих му за документи, той отново отказа. Влезе в колата, като аз прецених да му извадя ключовите, за да не стане беля, но в момента, в който се опитах да отворя вратата той се заключи вътре и автомобилът тръгна буквално през краката ми на заден ход. За наш късмет имаше голям автобус, заради  който не можа да премине. Последваха бесни обиколки, при което се блъсна в колона на халето, минаваше покрай колите, покрай хората и пак срещу нас.

В последния момент ние затворихме изхода. След това се удари в бетонните саксии, аз бягах след него. В първия момент пробвах да счупя стъклото на автомобила със служебното си оръжие. Дори щях да стрелям по гумите, но имаше доста хора в района и прецених, че може да стане по-лошо. Наведох се взех един камък и пръснах стъклото, тогава извадихме водача от колата.. Той не показа голяма агресивност . Служихме му белезници и откарахме го сектора." Това разказа полицаят арестувал Александър Паталенски.

Неадекватният мъж е крещял различни реплики срещу полицаите: ”Вие ми проваляте живота”, "Някакъв компромис да направим”, „Оставете ме да си отида”. Около мястото на ареста е имало доста хора, а според униформените заради неадекватното поведение на 49-годишния мъж е имало риск някой да пострада, защото е минавал на сантиметри от тях.