Пълни обяснения дадоха Александър Господинов - Доктора, Илиян Сарийски – Жабата и Цветан Кюркчийски – Тъпото. Тримата бяха арестувани през декември, броени дни след палежа на автомобила на началника на затвора Божил Иванов. Те са обвинени и за палежа на колата на коменданта на затвора Стефан Николов. Жабата и Доктора имат обвинения като подбудители, а Кюркчийски - като извършител на палежите.

Пръв пред магистратите застана Цветан Кюркчийски, който призна, че той е автор и на двата палежа и че са му били поръчани от Александър Господинов-Доктора.

„Страх ме е от Сашо, той е много отмъстителен. Познавам го от затвора. След като излязох през 2017 година, Доктора ме уреди на работа в пловдивска дискотека. Не минаха и няколко месеца и ме потърси за услуга. Каза, че трябва да запаля един Опел. Аз отказах и тогава ме заплаши, както семейството и приятелката ми. След ден ме взе от нас с колата и ме заведе до адрес, на който ми показа един стар опел кадет. Каза, че това е колата, която трябва да запаля, но не каза на кого е. Прибра ме до нас, като ми даде туба с гориво, както и пълни инструкции как да действам. Каза да съм с качулка и стари дрехи, които да изхвърля. Да съм с ръкавици, как да залея колата и как да я запаля. Дори ми каза с какви препарати да се измия, за да няма по мен следи. Така и направих. След като извърших палежа, отидох в заведение, където бе Доктора за алиби. Влязох и с ръка му дадох знак. Ден след това дойде при мен и ми даде 100 лева, да си имам. Междувременно в медиите прочетох и чак тогава разбрах, че запалената от мен кола е на Стефан Георгиев – надзирател от затвора.

Минаха пак няколко месеца и Доктора пак ме потърси. Беше с Антонио Мицев – таксиджия. Същият имаше дрога, която ме помоли да съхранявам. С мерцедес ме закараха на паркинг и ми посочиха един джип. Отново казаха, че трябва да го запаля. Говореха за някаква дрога и отидохме в къщата на Доктора в Цалапица. От един храст Мицев извади чанта и после даде на Сашо пари. На 29 ноември отидох на въпросния паркинг и по същата схема запалих джипа. Отново не знаех на кого е. 40 минути по-късно на приложението Watsap изпратих палец на Сашо. Той беше с компания в Цалапица, отново за алиби. Когато ме арестуваха имах дрога, дадена ми за съхранение от Мицев.

Ден преди първия палеж, видях Доктора и Жабата на кафе в Кючука – Камео. Приближавайки се, чух да споменават палеж на колата на Гецата. После разбрах, че Гецата е Стефан Георгиев. Виждайки ме млъкнаха и отклониха темата. След двата палежа, Доктора ме заплаши да не говоря нищо пред полицията, ако ме хванат. Той ми поръча и още една кола – БМВ на бивш военен, но за нея вече отказах”, разказа Цецо Тъпото пред съда.

Коренно различна версия представи Илиян Сарийски – Жабата. Той заяви, че никога не е пил кафе с Господинов на Камео. В района са го виждали, но не в заведението, а до близкото казино, където работел.

„Сестра ми държи игралната зала и аз там помагам. Не съм виновен за палежа, нито по обвиненията, които са ми повдигнати. Аз съм престъпник, но имам съвест. Не посягам на хора, които са ми помагали – Божил Иванов и Стефан Георгиев. Със Сашо се познавам от затвора. Работех и бях близък с началниците. Имахме проблеми със зъболекарите, а аз знаех за Доктора. Така го уредих да работи. Батмана го знам пак от затвора. Много съм му помагал навън, даже съм му плащал хотела с жена. Той ми има зъб заради жена – Малинка. Тя ми беше близка. С Доктора пък съм се виждал само в кварта и то само на „Здравей, как си”. Бях шокиран, когато ме арестуваха за палежа на автомобила на Георгиев. Даже се шегувах, че така става като закача чуждите жени. Нямах конфликт с ръководството на затвора, дори обратното. Най-много награди, отпуски и семейни срещи имах аз. Спрягат мотива, че е заради телефони, отнети в килията ми. Тези телефони бяха на другите момчета, аз казах, че са мои, за да не ги накажат. Мен не ме наказваха, даже бях любимец. Говорят и че съм близък с Райфала. Не е така – този човек е конфликтен, дори не го поздравявам. Не съм взимал от него пари”, сподели пък Сарийски.

Що се отнася до Цветан, Жабата заяви, че не го познава и не са близки.

Наложи се да се прочетат показанията му, дадени пред съдия в хода на досъдебното производство. Тогава Илиян е заявил, че Александър Господинов му е споделил, че съжалява, че се е забъркал с Тъпото. Това е станало по време на конвоя на двамата от затвора към Съдебната палата още преди година и половина.

„Сашо ми каза, че с Цецо обикаляли, за да търсят адреса на Стефан Георгиев. Вместо пари, за палежа е дал на Цветан амфетамин. Каза ми, че изненадан, че и аз съм въвлечен в тази каша”, разказал още преди повече от година Сарийски.

Последен обяснения даде Александър Господинов. Той отрече да е поръчвал палежите, както и че намерената дрога в къщата на баба му е негова. За виновен той посочи Цветан.

„Той сам и по собствено желание запали двете коли. Още в затвора имаше зъб на шефовете, защото многократно молеше да бъде пуснат от ТПО-то, но не му дадоха. Той се нагълта със запалки и железа, само и само да го пратят в болница. Тогава се закани на Иванов и Георгиев, че ще отмъщава. След като излезе от затвора ме потърси, за да му съдействам с адресите на двамата началници. Запознах го с Мицев, който бе таксиджия и знаеше всичко. Сам реши да ги запали. Преди последния палеж Цецо бе на къщата на баба ми, за да мести една печка, да изкара някой лев. Там дойде Мицев, даде му адреса и му даде торба с половин килограм дрога, за да я съхранява. След това Цецо драсна клечката. Мен ме натопи, за да има удобна жертва. Тъпото дори семейството му не го иска, баща му работи в апартамента ми и на къщата. Ако бях страшен, защо идва да работи?

Жабата пък не съм го виждал в Камео, не сме сядали на една маса. Заради онази Малинка, Батмана спретна целия този цирк и ни въвлече всички. Дрогата пък не е моя и съм сигурен, че е подхвърлена. Ако се направи справка, ще стане ясно, че е дрогата на Цецо”, заяви Доктора.

Поради редица разминавания в показанията на тримата подсъдими,  от прокуратурата поискаха да се направи очна  ставка между Батмана и Цветан Кюркчийски. Поради тази причина заседанието бе отложено за края на месец май.

Ключов свидетел срещу Доктора, Жабата и Тъпото: Райфъла поръча палежите, даде 5 бонаТримата предложили на Батмана парите, но му се видели малко

Цецо Тъпото пред пловдивски полицай: Доктора поръча палежите, заплашваше ме! С Жабата го планирахаГосподинов и Кюркчийски разпитвали за адреса на шефа на затвора