Над 6 000 души са плащали за имагинерна услуга, обещавана от софийска фирма. Това стана ясно от брифинга на прокуратурата , след акцията на ГДБОП и пловдивската полиция в столицата снощи. При нея са задържани 3 лица, един от които е собственикът на въпросното дружество. 

Фирмата е била на пазара от 2016 година. Действала е на територията на цялата страна. Наети служители, които са действали от колцентър в столицата са предлагали услуга за оптимизация в търсачката н Гугъл. На този етап няма данни това да се е случвало реално. Към момента са разпитани около 120 души от Пловдив и областта. Всеки от тях в продължение на години е плащал месечна такса между 180 и 220 лева за въпросната "услуга". 

Разследването е започнало от невзрачен сигнал, подаден от един от потърпевшите. След това специалсти разплитат схемата. 

"Обемът на следствените действия е огромен. Арестуваните са трима души. Хората които са постралали са плащали между 180 и 220 лева на месец. Повдигнати са обвинения на 3- те лица за причиняване на щети на 100 лица" съобщи районният прокурор Атанас Илиев и се обърна към гражданите с апел да подават жалби, ако са сред клиентите на фирмата. Също така да бъдат изключително внимателни , когато им се предлагат подобни услуги и да искат отчет за свършеното. 

"Фирмите имат перфектно счетоводство, всички са на печалба. Използвали са недобрата компютърна грамотност на хората, които са решили да се възползват от предлаганата оптимизация. Сред пострадалите имат дружества и хора от най- различни браншове, включително и земеделски производители и дори овчар. Все още не е ясно как са го убедили , че се нуждае от оптимизация в Гугъл." коментира Илиев. 

Директорът на полицията Васил Костадинов похвали организацията и добрата съвместна работа на службите.