47-годишният пазарджиклия Иван Лулчев, който е бил главатаря на групата „гъбари”,  източвала милиони чрез фиктивна търговия с трюфели, остава зад решетките. Това реши днес  Пловдивският апелативен съд, който потвърди определение на Окръжен съд – Пазарджик. Срещу него са повдигнати обвинения  за ръководене на организирана престъпна група в периода от януари 2020 г. до 05 декември 2022 г., създадена с цел извършване на престъпления против данъчната и финансовата система и за данъчно престъпление, изразено в използване на фалшиви документи, резултатът от което е получаване от държавния бюджет парични суми в размер на 487 166 лева за период от април 2021 г. до октомври 2021 г.

Иван Лулчев е главатарят на групата „гъбари”, източили милиони от фиктивни сделкиТой и помощника му Венцислав Думанов остават в ареста

Пловдивският апелативен съд счете, че събраните доказателства за лидерска роля на жалбоподателя, който не само е направлявал и координирал усилията на останалите членове на групата, но и пряко е подпомагал реализирането на фиктивен документооборот,  посредством който е обосноваван (фиктивен) произход на налично количество гъби и трюфели като изхождащо от регистрирани по ЗДДС търговци, от една страна, а от друга страна, е дал възможност на дружествата, които реално продавали това количество, да извършат данъчни посегателства, придържайки се към престъпната схема „липсващи търговци“ - „буфери“ - „брокери“.

Съдът заключи, че Лулчев е в центъра на добре обмислена, прецезно осъществявана, престъпна дейност, от която е генериран значителен финансов ресурс. И изрази становище, че тази характеристика на дейността сочи съвсем реална опасност да продължи нейното извършване или да извърши престъпление, за да я прикрие, или да укрие себе си предвид очакваното наказание. Апелативният съд прие, че нито чистото съдебно минало на жалбоподателя, нито ангажимента му към непълнолетно дете могат да изключат тази опасност.

 Определението на Апелативния съд е окончателно.