Жената, измамила своя близка приятелка в Пловдив с над 27 бона уж за апартамент на търг, получи окончателната си присъда. Схемата се завъртяла още през 2015 година, а едва преди дни казусът приключи окончателно.

Всичко започва през октомври 2015 година. Мария Маркова и Иванка Шишманова били приятелки. В разговор първата се похвалила, че има позната – Шинка, която работи в НАП. Въпросната данъчна била от Асеновград, а в агенцията се занимавала със запорирани недвижими имоти, както и с тяхната продажба.

Мария разказала, че имало няколко апартамента, които ще се пуснат на търг. Тя имала интерес към един от тях, намиращ се в Тракия в блок 8. Имало още два в същия квартал. Шишманова проявила интерес, тъй като цената на един от апартаментите била много атрактивна – 25 хиляди лева. Жилището било в блок 94 и по-думите на Мария, били много близо един до друг с нейния, на който е хвърлила око.

Маркова разказала още, че парите не трябвало да се дават на куп, а разсрочено. Това било още по-изгодно за приятелката й Иванка.

След няколко дни двете приятелки отново се видели. Мария показала лист на Иванка, в който уж Шинка е написала по какъв начин трябва да се разсрочи сумата. Необходими били 6200 лева депозит. В него били включени 770 лева такса за документи, а останалото депозит. Работата била „опечена”, по думите на Маркова.

Така в рамките на една година, през различен период от време, Шишманова предавала вноските на Мария. Последната пък уж ги носела в Асеновград на Шинка. Две години по-късно всичките пари били дадени. Те надхвърляли 25 хиляди лева, а причината били „нови такси” в следствие на ревизия в НАП. Така Иванка олекнала с 27500 лева 

Измама! Жена прибра 27 бона от приятелка за несъществуващо жилище в ПловдивМария Маркова получи присъда от 3,6 години затвор

Шишманова прекратила отношенията си с Маркова. Нещо повече – подала жалба срещу нея в прокуратурата. Срещу Мария Маркова започнало производство, не след дълги е била привлечена като обвиняема.

Маркова е била изправена пред Районен съд и през ноември миналата година била осъдена. Тя получила 3 години и 6 месеца ефективна присъда.

Мария Маркова веднага подала жалба срещу наказанието си пред Окръжен съд. Пред магистратите от висшата инстанция тя е пледирала за невинност.

Не на такова мнение обаче са били и съдиите от Окръжен съд. Те отново са я признали за виновна, но пък се смилили над нея и я наказали с условно наказание.

Магистратите са открили пороци в определението на Районен съд, свързани с размера на присъдата. Според Окръжен съд не са взети предвид още смекчаващи вината обстоятелства.

„Окръжният съд отчете, че смекчаващите отговорността обстоятелства са с по-голяма относителна тежест от отегчаващите, както е приела и първостепенната инстанция, но не е дооценила значението на първите, респ. надценила е индивидуалната степен
на обществена опасност на подсъдимата. Последната, която съвсем не е завидно млада към момента, а и по време на процесната деятелност и е с влошено здравословно състояние, е демонстрирала през един продължителен период от около 55 години устойчиво спазване на правния ред от гледна точка на въздържането от престъпна деятелност, предвид чистото й съдебно минало и липсата на други противообществени прояви.
По тези съображения първоинстанционната присъда следва да се
измени с намаляване размера на наложеното на Мария наказание от 3 години и 6 месеца лишаване от свобода на 3 години.
По отношение претенцията на защитата за прилагането института на
„условното осъждане”, настоящата инстанция намира същото за основателно”, се казва в мотивите на съда.

Мария Маркова ще изтърпи наказанието си ефективно, като изпитателния й срок е определен за 5 години.