Наказаха сурово пловдивски полицай след оплакване за побой върху арестант. Служителят на МВР е получил дисциплинарно наказание  предупреждение за уволнение за срок до 1 година, за нарушаване на етичните правила за поведение  на държавните служители, уронващи престижа на службата.

Полицаят веднага е оспорил в Административен съд санкцията, описвайки я като незаконосъобразна, защото не е извършено дисциплинарно нарушение, не са изложени фактическите и правни основания за издаването на заповедта и не е разкрита обективната истина.

Случката, заради която е бил наказан, е станала в началото на октомври миналата година. Младши инспекторът, заедно със свой колега са задържали лице и отвели в сградата на Пето районно. Там обаче арестантът бил пребит. Още докато е в структурното звено на МВР същият е направил снимка с мобилния си телефон на собственото си лице, от която се вижда деформирания му нос в лявата част, зачервена лява скула под лявото око и набъбнала горна устна.

Мъжът поискал среща с лекар. Той бил отведен в Спешното за преглед. Там медиците са констатирали, че пострадалият е със счупен нос, има рана на устната и оток на окото. Последният си извадил медицинско и подал жалба срещу двамата инспектори.

След случката веднага е била назначена проверка по случая.

Два месеца по-късно вътрешен отдел е излязъл със становище, че полицаят има вина и е необходимо той да бъде уволнен. Младши инспекторът не бил съгласен с твърденията и поискал събирането на нови доказателства и разпит на свидетели.

Така в началото на годината се установила истината – не той е причинил леките телесни повреди на арестанта. И все пак разследващия орган е констатирал, че полицая е нарушил правилата. Той не е извършил задълженията си, изразяващи се в това, че не е записал в книгата за пропускателен режим арестанта, не му е извършил обиск и го е оставил без надзор.

Така със заповед на директора на ОД на МВР младши инспекторът е наказан с  предупреждение за уволнение за срок до 1 година.

Униформения е в системата на МВР от 2008 година. Същият и друг път е бил наказван дисциплинарно. През 2012 година има наложено дисциплинарно наказание мъмрене за срок от 1 месец.

Преди две седмици униформеният подава жалба в Административен съд. Той обжалва наказанието, дадено му от началника на МВР-Пловдив. Мотиви за това са, че липсват доказателства за вина, както и че е допусната процесуална грешка в описанието на санкцията.

След запознаване с материалите по делото магистратите действително установили неточностите, за които полицаят има претенции. Според съда, полицаят не е нанесъл значителни имуществени вреди на МВР, които са в основата за взимане на тежкото наказание. Освен това съдът е намерил, че наложеното наказание не е в достатъчна степен индивидуализирано. Посочвайки срок до 1 година разследващият  не е определен конкретен срок на наказанието.

Така Административен съд отмени наказанието на младши инспектора. Нещо повече – опреди ОД на МВР да плати разноските на служителя си по делото в размер на близо 600 лева.