Мъж преби жестоко питбул, след като собственото му куче бе разкъсано по време на нелегален кучешки бой край Раковски. До кървавата сцена се стигнало, след като в първите дни на месец януари неговият племенник извел немската му овчарка от фермата му, без да го уведоми. Младежът отвел кучето в местността "Фабриката", където се провеждали нелегални боеве с животни. Там овчарката се "изправила" срещу неговия питбул.

Бойното куче го сдавило, а когато мъжът разбрал какво се е случило с домашното му животно, вече било късно. Той открил мястото, където се провеждат боевете и намерил кучето си мъртво. В това време племенникът водил питбула си на каишка, а животното проявило агресия към него и сина му, който го придружавал. 

Подразнен от случилото се, мъжът извадил метална тръба от колата си и ударил четириногото в тялото. Племенникът му го отвел у дома, където малко по-късно кучето починало. 

По-късно младежът подал сигнал в РУ- Раковски, като обяснил, че чичо му дошъл в двора им ядосан и започнал да налага животното с метална тръба по главата, докато било вързано на синджир. На място пристигнали униформени, които извършили оглед на местопроизшествието. Впоследствие била извършена и ветеринарно-медицинска експертиза, резултатите от която не кореспондирали с обясненията на стопанина му. Според заключението, кучето умряло в следствие на разкъсване на чернодробната артерия, като смъртта настъпила по особено мъчителен начин. Самият извършител признал, че няколко пъти го е ударил в торса. 

Срещу мъжа било повдигнато обвинение за причиняване на смърт на гръбначно животно по особено мъчителен начин. Преди броени дни той се изправил пред Районен съд - Пловдив. Пред магистратите мъжът разказал, че немската му овчарка била изведена от дома му без негово знание и съгласие, за да участва в кучешки боеве. Той обяснил, че е ударил кучето, единствено за да защити сина си, който го придружил до "арената". В последната си дума заявил, че няма вина и обича животните.

Неговият защитник поискал от съда да приложи хипотезата на неизбежната самоотбрана. От своя страна, държавното обвинение поискало мъжът да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложена глоба.

Съдът приел, че всички доказателства по делото категорично сочат, че става дума за умишлено престъпление. Хипотезата за неизбежна самоотбрана обаче била отхвърлена, с аргумента, че законът позволява прилагането ѝ, когато се касае за нападение от човек. Магистратите взели предвид и чистото съдебно минало и добрите характеристични данни на мъжа, както и факта, че в хода на разследването той е дал пълни обяснения, като е признал вината си и е изразил съжаление за стореното. 

В крайна сметка, наказанието било заменено с административно. Мъжът ще трябва да заплати глоба в размер 1 000 лв. Той ще трябва да поеме и разноските по делото, които възлизат на 128 лв.