От третия опит Районен съд -Пловдив даде старт на делото „Дебора” , а производството ще бъде разгледано по общия ред с разпит на свидетели и вещи лица, защото обвиняемият не призна вината си. Следващите заседания обаче, които са предвидени за няколко дати, ще бъдат закрити врати и без медии , защото в кориците по делото има интимни подробности.

Припомняме, че Георгиев е привлечен като обвиняем за три престъпления – за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин за 18-годишната пострадала Дебора, многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство.

Мъжът бе докаран в злата с белезници, а обезобразеното с макетен нож 18- годишно момиче, коментира преди делото, че е изнервена  и иска всичко да свърши по-бързо. Делото се гледа в Пловдив, след като всички съдии от Стара Загора си направиха отвод. Двама прокурори от Районна прокуратура Стара Загора са в Пловдив за процеса.

Преди да се стигне до старт на разпоредителното заседание, имаше истински спор в съдебната зала между адвокатите на Георгиев и прокуратурата . Юристите не искаха да се дава ход на заседанието, като заявиха, че прокуратурата опитва да заобиколи закона и е пренебрегнала внесено искане за изменение на мярката на обвиняемия, като е бързала да внесе делото в съда в Пловдив, преди то да бъде разгледано в Стара Загора.

Адвокатите смятат, че преди това производство трябва първо да се гледа искането за по-лека мярка за неотклонение, което заседание по закон трябва да се проведе в Стара Загора. „Прокуратурата незаконосъобразно не е внесла делото за разглеждане на мярката в Районен съд -Стара Загора. Най-вероятно бързат да внесат делото по-бързо, заради предния пропуск, който бяха направили в обвинителния акт. От законова гледана точка, първо трябва да се разгледа мярката пред Районен съд Стара Загора.”, каза адвокатът. Юристите уточниха, че са внесли частна жалба в Окръжен съд -Пловдив, относно първото дело, което се проведе. По думите на Кънев тя не е била входирана и не ѝ е обърнато внимание.

“Недопустим опит на държавното обвинение да бъде заобиколен районен съд Стара Загора, това е очевидно”, добави другият юрист.

Именно заради това те поискаха делото да се прекрати и да се изпрати в Стара Загора, за да може магистратите там да се произнесат по мярката за неотклонение, защото държавното обвинение е било оповестено своевременно за искането за по-лека мярка на обвиняемия Георги. 

Прокурорките Десислава Калайджиева и Ивелина Косева  хронологично обясниха на адвокатите всичко относно възраженията им.По думите им прокуратурата в Стара Загора е била информирана за производството пред Районен съд-Стара Загора на 29 февруари, когато вече е образувано съдебното производство в Пловдив. Те допълниха, че в прокуратурата не е постъпило искане за изменение на мярката за неотклонение на Георги. 

След това адвокатите на 26-годишния Георги Георгиев, поискаха отвод на съдията Десислава Порязова. Защитниците Петко Кънев и Валентин Димитров настояха друг състав да гледа процеса. Като причина за това станаха нарушенията, които са посочили двамата адвокати.

След 5-часово заседание обаче, съдът не откри никакви нарушения и не прие исканията на двамата юристи. Магистратите прецениха, че най-адекватната мярка за Георги е „задържане под стража” и затова я потвърдиха.