Плевенчанката Емилия Манолова , която миналата седмица бе задържана за  „романтична измама” с редица пловдивчани, остава за постоянно в ареста. Това реши Окръжен съд- Пловдив във вчерашното заседание, което се проведе, след като първа инстанция остави измамницата в ареста.

33-годишната е била представлявана от адвокат Снежана Почева, а в хода на заседанието е заявила, че не крие за запознанствата си с измамените мъже. Нейният защитник  е отбелязал, че Манолова никога не е бягала от правосъдието и доброволно се е предала и съдействала на полицията. Това обаче не е променило мнението на магистратите и така са потвърдили най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

 Манолова се грижила за 4 деца в плевенско село. До разплитане на случая, в който се забъркала се стигнало след получен сигнал в отдел „Икономическа полиция“ в пловдивската дирекция на МВР. Мъж от областта разказал, че в началото на годината приел покана за приятелство в социалната мрежа от непозната жена. След първото съобщение двамата започнали да се опознават взаимно с чатове в интернет, а после кореспонденцията им се прехвърлила и през мобилно приложение за видео и аудио разговори.

Скоро мъжът добил впечатление, че неговата събеседничка изпитва искрени чувства и се съгласил на предложението й да заживеят заедно в дома му. В деня, в който жената трябвало да пристигне, получил телефонно обаждане от нея. Силно притеснена тя съобщила, че по пътя е закъсала с автомобила си. В разговора се намесил и мним автомонтьор, който обявил, че повредата е много сериозна и поискал около 6000 лева за спешното й отстраняване.  Без да се двоуми, потърпевшият превел сумата на посочена банкова сметка и останал в очакване на партньорката си, която обаче повече не се появила и станала неоткриваема.

 След сигнала идва и намесата  от пловдивския отдел „Икономическа полиция“. Не след дълго авторка на „романтична измама“ по интернет бе задържана и доведена в Пловдив.

По образуваното досъдебно производство са проведени множество оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия под надзора на Районна прокуратура – Пловдив. При претърсване в дома й са намерени и иззети различни веществени доказателства.

 В началния етап на разследването са документирани 15 случая, при които жената е оплела в мрежите си мъже от цялата страна, отнемайки от тях около 20 хиляди лева. Основно предлогът, под който им искала пари, бил свързан с автомобила й - за ремонт или ползване на пътна помощ, за зареждане с гориво, плащане на глоби или наложен запор. Активната работа на служителите продължава, а от направения анализ на събраните до момента материали се предполага, че потърпевшите от престъплението са много повече – около 50, а сумата възлиза на над 70 хиляди лева.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

снимка: илюстративна