Апелативен съд – Пловдив остави в ареста обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост.

Магистратите не уважиха искането на мъжа за промяна на наложената му от Окръжен съд – Стара Загора мярка за неотклонение „задържане под стража“ в по-лека.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 21.09.2021г. в Стара Загора е нанесъл тежък побой. Пострадалият е бил настанен в болница с тежка черепно-мозъчна травма, но въпреки приложеното лечение,  на 18.10.2021 г. починал. Извършителят е обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда, за което престъпление Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години.

След като обсъди доказателствата по делото и аргументите на защитата  и на прокуратурата Пловдивският апелативен съд прецени, че определението на Старозагорския окръжен съд за задържане под стража на обвиняемия е правилно и законосъобразно.

Има достатъчно събрани доказателства, които потвърждават че мъжът е автор на побоя, от който е починал пребития.

Справката за съдимост на обвиняемия е с 15 пункта. От нея е видно, че последното му осъждане е за закана за убийство и нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди. Присъдата е изтърпяна през април 2021 г., а настоящото деяние е извършено около 7 месеца след освобождаването му от затвора. За това съдът прие, че  съществува опасност извършителят  да се укрие или да извърши престъпление при една по-лека мярка за неотклонение.

Определението на апелативния съд е окончателно.