Двойният убиец от Пловдив Йордан Таков отново се изправи пред съда. Спрямо него е повдигнато обвинение за убийството на баща и син Ботеви, извършено по особено мъчителен за жертвите начин.

По време на днешното заседание обяснения дадоха най-близките на Христо и Васил Ботеви, както и основният свидетел на събитията на 26 ноември 2019 година. Николай Дошев е видял боя между Ботеви и Йордан Таков, а след това изстрелите по баща и син.

Дошев бе изключително притеснен в залата. Той разказа, че и до ден днешен е в шок от видяното.

Николай е работил от близо месец преди разстрела за Йордан Таков. На 26 ноември той му се обадил да отиде в склада на улица „Брезовска”, за да натоварят кафе машина. Именно пред халето са се засекли с Йордан.

„Данчо слезе и ми каза да чакам в буса. Вратите на склада бяха претворени и не виждах какво има вътре. Тъкмо запалих цигара, когато видях Йордан и още двама мъже да се дърпат и да се бият. Видях едно кълбо от мъже, които се движеха и се налагаха. Не ги виждах през цялото време. Един от мъжете се отскубна от схватката, взе една ламарина и удари един път Йордан в гърба. През цялото време чувах викове – „а-у”, като на биещи се хора. Много бързо се случваха нещата, може би за секунди. В един момент, когато не виждах тримата, се чуха изстрели. Бяха три или четири, не помня, но имаше интервал между изстрелите. Беше тих звука на стрелбата, като щракане на пръсти. След секунди Йордан излезе, много уплашен, а лицето му бе червено. В ръката носеше пистолет. Дойде при мен в колата, на стелката отдясно остави пистолета и каза да го закарам в районното. Аз го попитах какво става, добре ли е? Тогава той се обади на полицията, каза да пратят линейка. После ме помоли да потърся жена му, даде ми номера й. Чух се с нея и й предадох да се обади на адвоката им. Обясних й, че Йордан се е сбил с двама души. Междувременно дойдоха линейка и полиция. Погледнах в склада и видях две тела на земята. Сложиха белезници на Данчо, той им показа къде е пистолета и им каза, че е стрелял. След това дойдоха много хора. Отново ме потърси жената на Йордан, дадох телефона на Данчо, който й каза, че е  добре”, разказа Дошев.

Преди него обаче бяха разпитани съпругата на Васил и майка на Христо, дъщерята на Васил и неговата майка, както и бившата съпруга на Христо.

Припомняме, че те бяха конституирани като граждански ищци и частни обвинители. По време на разпоредителното заседание те предявиха общо 1 милион и половина иск за обезщетение.

Двойният убиец Йордан Таков не признава вина, близките на баща и син Ботеви искат 1,5 милиона

Първа пред магистратите се изправи Даниела Ботева. Тя подробно описа живота си с Васил като съпрузи, както и силната й връзка със сина си Христо. През сълзи тя заяви, че животът й вече е разбит и в него е нахлула вечна зима.

„Животът ни бе една огромна любов. От 15 годишна съм с Васил. Той бе всичко за мен, помагаше ми в домакинството, грижеше се за мен и децата. Бе търпелив, обичлив и никога не е проявявал агресия. Йордан бе първият човек, пред който Васко ме представи като негова половинка. С Йордан след били в обща компания, излизали сме и сме се забавлявали. Дори им бяхме на сватбата и абитуриентската на голямата му дъщеря. Таков не го харесвах, въпреки, че е първи братовчед на Васил. Беше арогантен и надменен.Нито сина ми, нито мъжа ми не са ми споделяли да имат конфликти с Йордан. Васил беше работник във фирмата на Таков и Христо, помагаше с ремонта на машините. Моите близки не говореха за работа удома. Помня, че един ден, след бала на дъщерята на Таков, бяхме навън с приятели. Тогава наш познат разказа на Христо, че Йордан е викал по работник.  Ицо му отвърна, че това не е ново и дори му разказа, как Йордан запалил буса на едно бедно момче – Савата”, започна разказа си Ботева.

Тя в детайли описа и най-мрачния ден в живота й – 26 ноември 2019 година. Даниела си спомня, че последният й разговор с Васил е бил около обяд.

„Сутринта пихме кафе с Васки и Христо. Изпратих ги и това бе последния път, в който видях детето си и любовта си. В следобедните часове случайно погледнах новините и видях заглавието, че баща и син са били убити. После видях и снимката от местопрестъплението и познах склада, видях и колата на Васил. Тогава се срина всичко. Започнах да получавал съболезнования, хора пристигаха да ми окажат помощ и съдействие у дома. Вкъщи пристигна и едно момче – Жоро Италиянеца. Той бе съдружник с Ицо и Таков, преди в бизнеса да влезе Иван. Георги имаше позиция в Италия и внасяха заедно машини у нас, рециклираха ги и ги пускаха на пазара. Жоро ми разказа, че той е бил заплашван с убийство от Таков заради пари и това е причината да се оттегли от общия бизнес. Христо на няколко пъти ми е казвал, че не издържа и иска да напуска също”, допълни почернената майка и съпруга.

Като герои бяха описани Васил и Христо от София Ботева. Тя бе категорична, че баща й и брат й са били най-прекрасните хора, търпеливи и никога не са проявявали агресия. София определи брат си Христо като нейния батко-закрилник. Връзката им е била изключително силна и са си споделяли всичко.

„Познавам от дете Йордан, както и жена му. Аз лично не го харесвах, заради арогантното му отношение. Баща ми и брат ми споделяха, че са хващали на няколко пъти липси на консумативи, както и пари от монетниците. Разказваха ми, че с Йордан са се карали често и дори се е стигало до бой. Било е в офиса на Йордан, когато са спорели за това, че Йордан гледа повече собствената си фирма, а не общата. Христо и Йордан са се сдърпали, а Иван ги е разтървал, като дори е бутнал чантата на Йордан, в която държи пистолета си”, разказа София.

За смъртта на най-близките си е научила от майка си. Във вторник Софи е имала навика да вечеря с цялото семейство. Напът за дома й, тя потърсила майка си, която по телефона говорела несвързано и бързо й затворела. След това потърсила баща си и брат си, но те не отговаряли.

„Заварих мама да плаче неистово. Хвана ме за раменете и ми каза, че от днес сме сам сами, а след това че татко и батко са убити. Помня Жоро Италиянеца, който също пред мен разказа за заплахите. Приятели на брат ми са станали свидетели на агресията от страна на Таков към други хора, дори към жени. Става дума за любовницата на Таков, която я е удрял и влачел за косата в Тракия. Освен това Таков се е хвалил, че откакто има оръжие, никой не може да му се опълчи на пътя, тъй като вади пистолета и всички бягали”, разказа София Ботева.

Своите преживявания и разкази за живота си с Христо Ботев, представи Ралица – съпруга на Христо.

„Беше прекрасен баща, обичахме се много докато бяхме заедно. При нас охладняха отношенията и затова се разделихме. Не е било заради конфликти или агресия. Той ми помагаше както финансово, така и емоционално. Освен издръжката той глезеше дъщеря ни, купуваше й всичко. С мен беше мил и грижовен, дори след развода. Научих за убийството от нашия кум и от тогава не съм същата. Дъщеря ми също често плаче за баща си и дядо си, пращам им целувки към небето, защото знае, че са звездички. Познавам Йордан, излизали сме заедно, но не като приятели, а като бизнес партньори.  Не го харесвах, Христо също охладня към него. Знам, че са имали спорове”, заяви Ралица.

Веднага след показанията на семейство Ботеви, Йордан Таков поиска да даде обяснения. Той определи като лъжа всяка дума на София, Даниела и Ралица относно бизнес отношенията между Христо и него.

„От 2005 година се занимавам с кафе машини. Ицо искаше да работим заедно. Един ден ме срещна и ми препоръча човек – Сашо Италиянеца, който внася машини. След покупка на три машини, въпросният мъж започна да ни мами и Христо бе първият, който го хвана. Нямал съм конфликт със Сашо. Видяхме се с него, бяхме с Ицо и поговорихме. Ицо се скара със Сашо и взехме решение да прекратим работа с Италипнеца. Лично аз казах на последния, че не ме блазнят парите, а ме интересува отношението”, лаконичен бе Таков.

Разпитите на свидетелите продължават и към този момент. На 12 юли ще бъдат разпитани и останалите очевидци.

С 5 куршума Йордан Таков е убил братовчедите си Ботеви в Гагарин