Без признание на вина тръгна делото срещу двойния убиец от Пловдив Йордан Таков. По време на разпоредителното заседание той не призна фактите и обстоятелства в обвинителния акт. Днес пред съда за първи път се изправи Таков. В залата бяха най-близките на убитите баща и син Ботеви - съпругата на Васил и майка на Христо - Даниела; дъщерята на Васил и сестра на Христо - София; майката на Васил - Петрана. В залата обаче не бе половинката на Христо, която е и майка на малолетната му дъщеричка. Пред Окръжен съд близките на Ботеви поискаха общо 1 милион и 500 хиляди лева имуществени и неимуществени вреди.

Адвокат Йордан Давчев обаче се противопостави за разглеждане на гражданските искове съвместно с наказателното производство. Той се аргументира с факта, че по този начин ще се затрудни процесът. Освен това Давчев поиска изменение на мярката за неотклонение спрямо Йордан Таков.

"Той е стриктен човек, семеен, с бизнес и без криминални прояви. Процесуалното му поведение е безупречно. Забележете - той пръв се е обадил на 112 и е поискал да се повикат 2 линейки. Чакал е полицията, дал е обяснения. Не може тежестта на обвинението да обуславя мярката за неотклонение", заяви Давчев.

Пред магистратите Таков отново заяви, че се е защитавал.

"Не знаех как да постъпя, за да остана жив. Искам да се прибера при семейството си, да съм до тях и да им помагам. Няма да бъде проблем и ще съдействам", заяви Йордан Таков.

Думите му предизвикаха сериозна реакция от страна на представителите на пострадалите. Те бяха категорични, че не е налице нито едно ново обстоятелство, за да бъде освободен Таков от ареста.

Безмълвен остана Йордан след репликата на София Ботева, дъщеря на Васил и сестра на Христо.

„Той иска да се грижи за семейството си, да се прибере у дома. А това, че той ни лиши от синовна, бащина и братска грижа? Ние също искахме да се грижат за нас, ние също имаме това право”, заяви София.

В крайна сметка председателят на състава остави без уважение щението на Таков да се прибере удома. Окръжен съд определи, че не са налице нови обстоятества за имаенение на мярката му за неотклонение от "задържане под стража" в по-лека такава. 

Така делото ще започне по същество по общия ред. Всички свидетели и вещи лица ще бъдат разпитани, ще бъдат представени и изготвените експертизи. 

Делото ще продължи в средата на юни. 

Припомняме, че на 26 ноември Йордан Таков застреля с пистолет Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и баща му Васил Ботев /51/. След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана. Според държавното обвинение обаче, Таков е действал с умисъл. По делото са разпитани свидетели, иззети са били веществени доказателства, изготвени са били множество експертизи.

Заключението на комплексната съдебномедицинска експертиза сочи, че смъртта на Христо е настъпила от остра кръвозагуба, след като е бил прострелян три пъти, а на баща му Васил, който е бил прострелян два пъти, от нараняване в областта на врата. В началото на февруари е била изготвена балистичната експертиза. Заключението на вещите лица е, че не се касае за безразборна стрелба в хаос, както Таков е заявил по време на един от разпитите си. С 5 куршума Йордан Таков е убил братовчедите си Ботеви в Гагарин Таков е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора. Предвиденото наказание от закона, за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.