Районна прокуратура-Стара Загора ще протестира решението на Пловдивския районен съд, за връщането на делото „Делото”. Това обяви днес районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова. Очаква се протестът да бъде внесен по-късно през деня.

Делото ще се гледа от Окръжен съд-Пловдив през следващата седмица, като заседанието ще бъде насрочено след внасянето на протеста.

Причината за връщане на делото е грешка в обстоятелствената част на обвинителния акт, като според магистратите от Районен съд – Пловдив е допусната неяснота, относно причинената на момичето черепно-мозъчна травма. Съдът остави без уважение всички искания и възражения за допуснати други процесуални нарушения.

Съдия Десислава Порязова отхвърли и искането за изменение на мярката за неотклонение на Георги Георгиев. Това решение също може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Окръжен-съд – Пловдив. Тя беше взета на 30 юли 2023 г. и до момента не е променяна. Магистратите не уважиха и искането за частично прекратяване на делото по едно от обвиненията - за заканите с убийство. Към момента няма информация дали Георги и защитниците му ще обжалват тези решения на съда.

Ако Окръжен съд – Пловдив не отмени определението за връщане на обвинителния акт, то прокуратурата в Стара Загора ще трябва да отстрани грешките и да внесе нов такъв. След това ще бъде насрочено ново разпоредително заседание в Районен съд – Пловдив.

Прокуратурата не е доволна от връщането на делото "Дебора", ще протестираПричината съдът да върне делото е допусната неяснота за причинената черепно-мозъчна травма

Дебора поиска 200 000 лв. от Георги за причинените ѝ вреди, той пък желае "домашен арест"Върнаха делото за поправка на обвинителния акт

Дебора в съда в Пловдив: Искам само справедливостМагистратите прецениха, че делото ще се гледа при "закрити врата"