7 години, след като бе разкрита една от най- мащабните схеми за измами с обезщетения, изплащани на близки на загинали в катастрофи и свързаните с тях серия престъпления, пловдивският адвокат Владимир Елдъров и неговите съучастници получиха окончателните си присъди. След няколко "обиколки" по инстанциите,  Върховният касационен съд потвърди присъдите, наложени от Апелативен съд- София. Така наказанието на Владимир Елдъров е 5 години и 6 месеца затвор, на Радослав Керанов, Светлин Спасов и Мартин Попов - 5 години, Милко Доевски е осъден на 4 години, а присъдата на  Петьо Пенев е 3 години условно с 5 години изпитателен срок. 

Наложените присъди са за обвинения в подбудителство, опит за убийство, 4 палежа и унищожаване на чуждо имущество. 

Схемата бе разкрита от  пловдивската Криминална полиция, а обвинението бе подготвено от Окръжна прокуратура - Пловдив. То мина през Окръжен и Апелативен съд, завърши с тежки присъди за обвиняемите,  но в последствие бе върнато от ВКС. Делото бе прехвърлено в софийския Апелативен район, тъй като всички съдебни състави в Пловдив си направиха отвод, посочвайки различни причини. В крайна сметка сега приключва окончателно. 

За първи път  Елдъров и съучастниците му се изправиха пред съда на 26 октомври 2015 г и делото срещу тях започна. През свидетелската банка минаха жертвите на различните посегателства, а разказите им бяха наситени с подробности и емоции.  

Тихомир и Таня Матеви едва не изгорели живи заедно с 2 – годишната си дъщеричка през октомври 2013 година, когато къщата им в Баня била запалена. Подпалвачите  поляли с бензин  къщата и джипа BMW X5, който се намирал в гаража им. Преди това Матев получил предупреждение по телефона от Елдъров, да внимава, защото знаел къде живее. Тихомир водел клиенти на адвокат Мерджанов.

Мартин Поптолев разказа с подробности за поръчката за палежа. Той и приятелят му Петьо Пенев я изпълнили, но не в напълно. „Хвърлих камък по прозореца, за да събудя хората, защото не искахме да изгорят” разказа Пенев пред съда.  

Самият адвокат Мерджанов, който също е бил потенциална жертва на убийство,  бе доста пестелив в обясненията си.  Юристът каза, че познава обвиняемият Елдъров като колега, но никога не са имали пререкания.  Бил много изненадан, когато разбрал , че се готви неговото убийство.  След разговор с  Радослав Керанов,  адвокатът разбрал , че е обявена награда от 100 000 лева за главата му.  Първоначалният план бил той да бъде застрелян с пистолет, но в последствие било решено да го пребият метални тръби . Трябвало да бъде удрян по главата, където имал клапа за регулиране на вътрешночерепното налягане след преживян инсулт , като условието било раните да бъдат толкова тежки, че той да не оцелее.

Разпитът на един от другите пострадали – Иван Гаригов, намеси в скандалното дело империята „Мултигруп“ и две неразкрити убийства в село Чоба.

 Дългогодишно приятелство свързвало предприемача със семейството на адвоката, двамата с Владимир Елдъров били доста близки. Всичко обаче приключило в момента, в който Елдъров –младши поискал да стане съдружник на Гаригов във фирмата му за дърводобив „Горски свят“. „Отказах му, защото реших, че нищо не разбира от този бизнес и само ще ми пречи. Той обаче прие това доста негативно и скоро след това престанахме да се чуваме. Дължах му 25-30 хиляди лева, които ми бе дал в заем и след като му ги върнах, спряхме да се виждаме и да разговаряме“ разказа Гаригов. Няколко месеца по-късно пламнала колата му „Шкода Октавия“, купена на лизинг, а след това и нов трактор за 250 хиляди лева, паркиран в стопанския двор на село Зелениково.

Жертви на престъпната група са още двама пловдивски адвокати- Иван Иванов, чийто джип „Нисан Патфайндер” е бил изгорен и Димитър Деков, чиято хонда е била разбита , а  на предната седалка подхвърлена обезглавена кокошка. Поръчката била за котка, но 13- кратният шампион по бокс Поптолев бил суеверен и затова откраднал кокошка от двора на баба си.

Тъ като миналата година софийският Апелативен съд пусна подсъдимите под гаранция, вчера Елдъров и Милко Доевски са били задържани и отведени в затвора, където ще излежат остатъка от присъдите си. Останалите подсъдими са изтърпели наказанията си.