Председателят на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова има повдигнато обвинение от прокуратурата за всяване на паника.

"Във връзка със серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите, в условията на въведено извънредно положение - Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, е привлечена към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326 от НК", съобщават от прокуратурата.

С оглед на високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти, спрямо Стоименова е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лв. Разследването под надзора на Софийската районна прокуратура продължава.

Става въпрос за нейни медийни участия пред БНТ и БНР.

В своя позиция, публикувана на сайта на Българския фармацевтичен съюз, професор Асена Стоименова заявява, че целта на медийните изяви е била да се информира българското общество по важни теми. И още - че всяко нейно послание или твърдение почива на 25-годишен опит във фармацевтичния сектор.