Обвиненият в убийството на пловдивската милионерка Виолета Балабанова - Здравко Дечкин  се изправя днес пред Окръжен съд в Пловдив. Както TrafficNews.bg съобщи, 32-годишният мъж бе арестуван 10 години след извършеното престъпление. Дечкин е управител на билярден клуб в ТЦ "Гранд" в Пловдив.  Прокуратурата е поискала взимане на мярка за неотклонение задържане под стража, а магистратите ще вземат решение в 12 часа.

Според данни от разследването нападението над Балабанова е било поръчано от сина ѝ - покойния Георги Балабанов. Наследникът на известната фамилия се разби с мотора си с 200 км/ч в Слънчев бряг през 2012 година. 

Припомняме, че на 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

Убийството остана неразкрито и се считаше, че със смъртта на Балабанов, истината никога няма да излезе на бял свят. Подозренията винаги са падали върху разглезения наследник Жоро, който бе известен като любител на луксозния живот и високите скорости. Обществена тайна е, че Балабанов е бил страстен привърженик на нощния живот, жените, хазарта и наркотиците, което изисква огромен финансов ресурс. Именно поради тази причини, според близки до семейството, той е намерил начин скоропостижно да получи наследството на рода. В подкрепа на тази хипотеза бе и фактът, че Балабанов разпродаде цялото семейно имущество след смъртта на майка си и бе във фактически фалит в момента на своята кончина.

Георги Балабанов прави опит да сложи край на живота си през 2011, след като разточителният живот и скъпите му прищевки са стопили всички пари от продажбите на имотите. Няколко месеца по-късно Жоро получава нова възможност с наследство от покойната му баба, но и тези авоари изчезват бързо. Затова смъртта му през 2012 бе спрягана за самоубийство - този път успешно - умишлено катастрофиране с мотора му "Сузуки".

След смъртта на Балабанов, семейната нишка бе прекъсната, а кървавата семейна сага избледня в пловдивските крими хроники. През 2018 година обаче делото е било възобновено с оглед необходимост от извършване на допълнителни действия по разследването. Днес като обвиняем е привлечен Здравко Дечкин. 

Според прокуратурата мъжът е бил нает от Георги Балабанов. По онова време Здравко е младеж на 23 години. На стълбището след входната врата, той нападнал Балабанова, като дръпнал дамската й чанта с имотните документи и побягнал. Виолета обаче не се предала, а опитала да задържи вещите си. Поради това според обвинението била влачена от нападателя, а когато се развикала за помощ той й нанесъл пет прободно-порезни рани с нож в областта на корема и предмишницата.

Съседи повикали „Спешна помощ", Виолета е откарана в болница. Там тя развива перитонит и въпреки лекарската намеса издъхва на 8 октомври 2009 г. 

Все още няма яснота как 10 години по-късно разследващите стигат до името на Дечкин. Познати на Георги твърдят, че още преди 10 години името на тогавашния младеж Здравко било спрягано, ала явно така и не се е стигнало до арест.