Двамата апаши, откраднали пенсията на възрастен мъж от село Искра, са познавали жертвата отдавна. Извършителите на наглия грабеж са двама братя на 31 и 43 години, които са криминално проявени. Това съобщиха на извънреден брифинг зам.-районният прокурор Атанас Илиев.

Оказва се, обирджиите преди са се възползвали от семейството на дядото, което им оказало финансова подкрепа. 

Припомняме, че на 8 август около 22:30 часа крадците нахлули в дома на 72-годишния дядо.  Първият влязъл в къщата, а вторият останал навън да пази и следи за преминаване на минувачи. Единият започнал да тършува за пари в стаята, където възрастният мъж се намирал. Пострадалият го осветил с фенерче от запалка. В жилището нямало ток, тъй като дядото нямал пари да го плати.

В това време крадецът се обърнал и му нанесъл няколко удара с юмрук в областта на гърба, след грабна сумата от 370 лева и избягал. Пострадалият е с наранявания в областта на гърба. За щастие е в добро здраве, съобщиха от прокуратурата.

Неговите пари обаче няма да бъдат възстановени, тъй като апашите веднага са ги проиграли в казино. В момента дядото разполага с 30лв. до края до пристигането на нова пенсия.

На следващият ден 72-годишният жител на Искра подал сигнал в кметството. Оттам съдействали на униформените и прокуратурата, а извършителите са били заловени в рамките на денонощие.

Двамата криминално проявени са направили самопризнания, допълни Атанас Илиев.

„Това е пореден случай в нашия район. Преди около 10 дни имаше подобен случай в Скутаре – отново грабеж. Пострадалите бяха възрастни хора. Вчера окръжен съд потвърди мерките и на двамата задържани.

Прокурорът бе категоричен, че ОД на МВР и Прокуратурата ще бъдат безкомпромисни във войната с подобни случаи.