Пушене в заведението, непълнолетна сервитьорка, арест и обвинение в убийство, а днес и глоба от 5000 лева - всичко това сполетя за по-малко от половин година шефът на пловдивското билярдно заведение "Академи" в ТЦ "Гранд" - Здравко Дечкин. 

Последната санкция от 5 бона е за работа на клуба след полунощ без надлежно разрешително. Нарушението е регистрирано в началото на февруари, но чак сега наказателното постановление влиза в сила, след като Районният съд в Пловдив отхвърли жалбата на фирмата на Дечкин "Новитрон".

Полицаи отишли на проверка около 30 минути след полунощ, а в заведението през това време имало над 10 души, консумирали се напитки, музиката била усилена и по нищо не личало, че отдавна обектът няма право да работи. 32-годишният Дечкин, който по това време още е на свобода, обяснил, че дочаквал клиентите да си допият, но това изобщо не минало пред органите на реда. Оказва се, че заведението не притежава разрешение за удължено работно време, въпреки че системно работи до малките часове и на редица места в онлайн пространството графикът му е обявено до 2 часа през нощта. 

Всъщност билярд-клубът събира в актива си арушения почти всички възможни за по-малко от няколко месеца. Посетител подава сигнал за пушене в закритото заведение на връх студентския празник 8 декември. В обекта идва проверка, но тъй като заведението не предоставя пепелници, а добре познатите алтернативни съдове за пепел - чинийки, глобен е само пушачът клиент. 

Междувременно обаче заведението става обект на проверка и на Инспекцията по труда. Оказва се, че в клуба, действащ и през малките часове на денонощието, работи непълнолетна барманка и сервитьорка. Именно по това нарушение е образувана преписка срещу Дечкин, а разследващи взимат пръстовите ми отпечатъци като следствено лице. Веднъж пуснати през системата с криминални случаи се оказва, че тези отпечатъци съвпадат с намерените на местопрестъпление с летален изход от преди 10 години. Става дума за отпечатъците, взети от входната врата на милионерката Виолета Балабанова. Жената е ограбена и наръгана 5 пъти с нож на 30 септември 2009 г пред жилището си, а 8 дни по-късно издъхва в болницата. 

Така поредното, наглед не фатално нарушение в билярдното заведение на Дечкин, му изиграва много лоша шега, а проблемите му със закона вече се мерят в години - години в затвора. Ако Дечкин бъде признат за виновен за деянието го грози лишаване от свободата до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. 

Припомняме, че Апелативният съд в Пловдив остави Здравко Дечкин в ареста за постоянно. Все още не е ясно кога прокуратурата ще внесе обвинителен акт в съда. 

Всичко по казуса, четете тук: 

17 бона, BMW X5 и 14 разговора между Дечкин и Балабанов за убийството на майка му ВиолетаДетектор на лъжата сочи, че Дечкин лъже за събитията през 2009 година

10 години по-късно! Жестоката истина изплува от гроба на Виолета БалабановаСмъртта на разглезения наследник се оказа недостатъчна да скрие престъплението с давност 10 години