Фаянсаджията Николай Накев, който уби жена си след семеен скандал в "Изгрев", се изправи пред съда в поредно заседание. Той е привлечен към наказателна отговорност за извършването на умишлено убийство на 32-годишната Мария. На днешното заседание в Окръжен съд-Пловдив делото стартира отначало, тъй като се наложи смяна на един съдебен заседател с друг. Причината – принудително отсъствие от страната за дълъг период от време.

След рестартът на делото, процесът започна по същество по общия ред. В залата присъстваха почти всички от призованите свидетели и вещи лица.

Съдът реши изслушването им да протече в две отделни заседания – днес и на 13 април. Общо призовани по делото са 20 свидетели.

Николай, убил жена си с подматрачна рамка заради чаша ракия, не призна винаДелото ще протече по общия ред с разпит на свидетели

От изслушването на заключенията на тройната съдебно-медицинска експертиза се потвърди, че убитата Мария е жестоко пребита от съпруга си в деня на инцидента. След аутопсията са констатирани множество счупвания, разкъсвания, наранявания и кръвонасядания по цялото тяло на жената. Травмите, описани в протокола са счупена подезична кост, гръдна травма с няколко счупени ребра от двете страни, кръвонасядания, охлузвания и разкъсни рано по цялото тяло и жестоко разкъсване на черния дроб. Те са причинени от удари с летвата от подматрачната рамка на леглото.

Разпитът на свидетели стартира с показанията на Катя Бочукова – съседка на семейството и собственичка на магазин във входа на блока. Макар, че не си спомни името на жертвата, тя се застъпи за Николай. По думите и стана ясно, че са израснали заедно и никога не е получавало лошо отношение от него. За Мария каза, че наблюденията са ѝ, че е добро момиче, но е злоупотребявала с алкохол. Често си е купувала бира като се прибирала от работа. Случвало се е дори Николай да я влачи по стълбите, когато е била пияна. В деня на инцидента не е чула за скандали и е разбрала за убийството от районния полицай.  

Коренно различна гледна точка представи полубратът на убитата Мария – Димитър Спасов.

Той е поддържал близки отношения със сестра си до последно. Тя постоянно му се е оплаквала от отношението на Николай към нея, като системно я биел и тормозил. Мария многократно е напускала работа, защото постоянно е била със синини по лицето си. Той дори цитира смс, който тя му е изпратила след пореден семеен скандал – „Днес отново не съм на работа. Пак съм синя.”

Спасов дори разказа за случай, когато е отишъл на гости у семейството и видял сестра си посинена от бой. В този момент Николай се скрил. На въпрос към сестра си „защо и причинява това”, тя му е обяснила, че когато се напие, съпругът и става ревнив и започва да я тормози и да я малтретира.

В последните си думи, Спасов сподели, че веднъж след поредното посегателство над сестра му, са говорили по телефона и толкова се е ядосал, че е искал да отиде и да се саморазправи с Николай, но тя го е спряла.

След показанията на Спасов, Николай заяви, че никога не се е крил.

Разпитът продължи с приятели и колеги на двете страни, като се потвърди тезата, че в семейството е имало постоянни скандали.

Останалата част от свидетелите и вещите лица ще бъдат разпитани при следващото заседание на 13-ти април.

Убитата от съпруга си Мария в Пловдив с множество травми, скандалите в дома им били ежедневиеДвамата със съпруга й Николай употребявали алкохол почти всяка вечер

При инцидента на 28 юли вечерта, семейство Накеви били в апартамента си в квартал „Изгрев“. Те употребили солидно количество алкохол, като според съседи това се случвало почти всяка вечер. Между тях се разразил скандал, който прераснал и във физическа разпра. Причината - жената издърпала чашата с ракия от ръката на съпруга си и я изпила. Накев започнал да нанася удари с ръце по цялото тяло на жена си в една от стаите на жилището, като побоят продължил и в спалнята, където впоследствие е било намерено тялото на Мария. Ударите, които мъжът е нанасял на половинката си са били изключително жестоки. Николай е налагал Мария с летва от подматрачна рамка.

Накев сам се е обадил на телефон 112. Медиците единствено констатирали смъртта на жената. Впоследствие пристигнали и екипи на полицията, пред които Николай сам е признал за скандала и последващия побой. Във вечерта на убийството съседи чули скандала, но не реагирали, тъй като били свикнали със семейните свади. Според огледа на тялото е станало ясно, че има множество травми, разкъсан черен дроб и кръвоизливи, което се потвърди и от съдебно-медицинската експертиза.

Предвиденото от закона наказание за престъплението е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Изправят пред съда Николай, убил жена си с подматрачна рамка в Изгрев заради чаша ракияТой се сдоби официално с обвинителен акт