Асеновградчаните Исмаил Асан/15/ и Митко Асенов/17/ обвиняеми за убийството на 48-годишния мъж в Асеновград, станало на 26 май тази година, застават пред съда във вторник. Момчетата ще се изправят пред магистратите по повдигнатите им обвинения.

Припомняме, че първоначално непълнолетните роми ударили в носа мъжа, който се прибирал към дома си след гостуване у брат му. Това станало в късните часове на 26 май. Митко и Исмаил издърпали торбата на мъжа, като успели да задигнат 3 лева и мобилен телефон. 

Брутално убийство: Непълнолетните роми скачали върху главата на мъжа в АсеновградТаксиджия сигнализирал на полицията, но било късно

От удара обаче мъжът паднал на земята. Носът му бил счупен и започнало да шурти много кръв. Ромите оставили така жертвата си и отишли до близък магазин, от където си купили алкохол. След малко се върнали на мястото на инцидента и когато видели, че мъжът все още е там в безпомощно състояние по-малкият Исмаил започнал да скача върху главата му, докато го убил. Освен това около врата на жертвата има следи от душене.

Таксиджия, паркирал в близост, става свидетел на бруталната сцена и веднага вика полицейски екип, който е бил в близост на съседна улица. Униформените заварили младежите над трупа и веднага ги арестували, като едновременно с това извикали бърза помощ. За съжаление при идването си медиците само констатирали смъртта на асеновградчанина. 

Спрямо 15-годишния Исмаил са повдигнати две обвинения. Първото за умишлено убийство, извършено по особено жесток начин и по хулигански подбуди. Второто обвинение е за грабежа в съучастие, станал минути преди убийството.

Привлечен за две престъпления е и 17-годишният Митко. Той също е с обвинение за грабеж, станал в съучастие. Второто обвинение е, че Асенов не е попречил на Исмаил да извърши тежкото престъпление, макар да е имал такава възможност.

Във вторник, по време на разпоредителното заседание, ще стане ясно дали момчетата ще се признаят за виновни или ще поискат делото да се гледа по общия ред. При първия вариант, още същия ден може да се стигне до присъда. Ако обаче не признаят фактите и обстоятелствата около случая, ще бъдат разпитвани всички свидетели на тежкото престъпление.