С последните си думи пред пловдивския съд обвиняемият Никола  Камберов – Синбад прехвърли вината за убийството от преди  14 години на приятеля си Янко, известен като Яшар.

 „Яшар го удари. Полицията ме би… от страх казах, че съм аз“, каза Синбад.

Това беше и защитната теза на адвоката на Камберов Красимир Елдъров, който първоначално поиска отвод на прокурора по делото Галина Андреева, но такъв не бе уважен от съда.

„Този човек е неграмотен. От 11 години е на метадон. Смешно е как са взети неговите показания“, коментира адвокатът и посочи, че ще изисква съдебно-медицинска експертиза да докаже нанесения побой над клиента му от страна на полицаите. Според адвоката именно тази агресия е накарала Никола да направи пълни самопризнания.

Защитникът на Камберов описа като комична ситуацията  16-годишно дете, което е неграмотно,  да заблуди пловдивската полиция, славеща се по думите на Елдъров с уникалните си методи за разкриване на престъпления. Той саркастично посочи, че сред органите на реда битува модата да се работи по студените досиета.

Адвокатът изтъкна,  че свидетели са посочили Янко като извършител. От думите му стана ясно още,  че първоначалният  сигнал  за убийството е подаден от Иван Моллов, роднина на убития, който към момента е в затвора.

Съобщението, отправено към МВР, е гласяло, че двама метадонозависими са виновни за убийството. При разпити, осъществени от полицията преди 6 месеца обаче, Никола посочва Янко като виновник и извършител на убийството.

Прокуратурата потвърди това, но посочи, че по този начин обвиняемият е опитал да манипулира държавното обвинение. С тези си сведения Никола опитвал да изпревари Янко, тъй като разполагал с информация, че Янко също ще свидетелства и ще обвини него.  Утежняващи обстоятелства са, че Никола има съдебно минало. Срещу него има три присъди, въпреки че те са предимно за грабежи.

По време на разследването е направен следствен експеримент, в който е участвал и обвиняемият. Тогава Никола е посочил деня,  часа, начина, по който е извършено убийството и къде е хвърлен ножа. Синбад подробно е описал вида и големината на оръжието, а сведенията напълно съвпадат с характера на смъртоносната рана.

Всички заподозрени като съпричастни на смъртта на Моллов са били подложени на детектор на лъжата, но изводите от него не могат да бъдат използвани в съдебната зала.

Към този час съдът се съвещава за това дали да остави Никола в ареста. Очаквайте решението на пловдивските магистрати!

Още в началото делото за определяне на мярка за неотклонение се превърна в истински панаир. Преди минути родителите на младия мъж бяха изведени принудително от служители на Съдебна охрана, след като опитаха особено пламенно и грамогласно да лансират друга теза за убийството.

Вижте какво разказа семейството му за деня на смъртта на Божидар Моллов. 

Ето и изповед на родителите на Николай: