Делото по разглеждане на мярката за неотклонение на 24-годишния Явор Стоилов, привлечен като обвиняем за измама в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност протече при „закрити врата”. Той заедно с други  двама мъже, на 28 и 29 години, са с повдигнати обвинения, че в периода от август 2022 г. до юни 2023 г.  в съучастие са измамили 19-годишно момче от град Садово с 19 000 лв.

Въпреки че в съдебната зала не бяха допуснати медии, след заседанието стана ясно, че Районният съд в Пловдив е взел най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо Стоилов.

Магистратите споделиха доводите на прокуратурата, че при по-лека мярка има опасност от извършване на друго престъпление или укриване, предвид това, че Стоилов е бил обявен за общодържавно издирване.

Действията по разследването продължават, като до момента е установено, че тримата мъже, които са софиянци,  са участвали в схема с теглене на онлайн кредити с чужда самоличност. Обвиняемите са вземали лични данни от различни граждани. По този начин чрез мобилни приложения на определени банки и чрез т.нар. „лицева верификация“ на клиента, изтеглили онлайн кредити в размер на 19 000 лв. от името на пострадалия мъж.

Явор Стоилов бе задържан от полицейски служители във Велинград на 20 август 2023 г. след като е бил обявен за издирване и се е укривал в България.

Спрямо другите двама обвиняеми , задържани на 03 август 2023 г., е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на по 5000 лв. за всеки един от тях.

Прокурорът по делото Димитър Костов сподели, че измамниците и измамените не се познавали. От държавното обвинение имат данни и за други случаи, но към момента разследването и събирането на доказателства продължава.

„Останалите двама, които са привлечени като обвиняеми, признават своята съпричастност към престъплението. Става въпрос за теглене на онлайн кредити. Това става чрез вземане на личните данни на определен кръг от млади лица. Те си предоставят доброволно тези свои данни и впоследствие се теглят кредитите чрез така наречената “лицева верификация”, допълни още Костов.

Той добави още, че по данни на другите обвиняеми, именно Ясен Стоилов се сочи като един от водещите в схемата.