Още едно обвинение получи собственикът на счетоводната къща Петър Писков, замесен в скандалната афера за източване на милиони от Министерството на културата.

Припомняме че, собственикът на счетоводна къща "Суис Прумиум Системс" ООД Петко Писков от Пазарджик е един от обвиняемите в схемата за източване на милиони от Министерството на културата през фиктивни договори.

Днес той бе доведен отново в съдебна зала, където обжалва наложеният му от Окръжен съд постоянен арест. По време на заседанието, прокурор Янков депозира нови доказателства. Един от които протокол за привличане на обвиняемия към ново престъпление.

"Представям ви разпит, проведен снощи със собственик на продуцентска къща от София. Той е свързал Писков с Бечев, директорът на театъра в Смолян. Последният се оплакал, че театърът е на загуба и му трябва добър счетоводител. Продуцентът Кирил Кирилов познавал от една година Писков, свързвал ги театърът в Пазарджик", каза Янков. Според държавното обвинение все още тече активно разследване, като сумите все още нарастват.

"Клиентът ми просто е създал един софтуерен продукт. Няма как да въздейства върху свидетелите. Има две малолетни деца, жена му е безработна. Затова настояваме за подписка като мярка за неотклонение. Той съдейства, отвори сам колата си. Провериха и офиса. Той е интелигентен човек, няма да се отклони и да се укрие", каза адвокат Сарахимов.

Писков опита да обясни пред съда как е действал софтуера му.

"Директорът може да даде достъп до системата, какво да се прави и кой да я прави. Аз само поддържам. Не мога да въвеждам", каза Писков.

В крайна сметка, съдът го освободи срещу 15 000 лева гаранция. Според магистратите няма реална опасност да извърши ново престъпление или да се укрие. 

Директорът на Пазарджишкия театър: При нас няма фиктивни назначения, подадох сигнал срещу Писков