Двама младежи успяха да се превъплътят в ролята на полицаи по добре познат сценарий на ало измама. След като вилнели в наколко български града, те успели да "ужилят" жителка на Стара Загора с 12 000 лв. Преди дни те се изправиха пред Темида, като магистратите ги признаха за виновни. Срещу мъжете с инициали Р. Н. и М.В. е било повдигнато обвинение за това, че в края на 2017 година са извършили телефонна измама. Те действали в съучастие с трето лице, което обаче не било заловено. Групичката редовно припечелвала на гърба на гражданите чрез измамни схеми.

Всичко започнало през лятото на 2017 година, когато двамата започнали с пътешествията си. Инструкции получавали по телефона от неразкрития си съучастник. Сценариите, които разигравали, най-често се отнасяли до мними полицейски акции. Понякога успявали да заблудят "жертвите" си, че техен близък се нуждае от незабавна финансова помощ. Двамата обвиняеми прибирали парите от посочените от съучастника им места. След това ги оставяли на предварително уговорени места, като задържали определено количество за себе си. 

Така през октомври същата година тримата уловили на примката си и старозагорката Димка. Неизвестният съучастник се обадил на жената, като обяснил, че е служител на полицията и търси съдействие за залавяне на ало измамници. Така нищо неподозиращата жертва предоставила общо 12 000 лв. на "разследващите". 

Следвайки анонимните указания, младежите стигнали да дома на Димка. Тя вече била подготвена да удари рамо в "полицейската акция". След като неизвестният съучастник научил от разговора си с нея, че държи в дома си 12 000 лв., той я помолил да ги увие в найлонова торба и да я остави входната врата на апартамента си. После я успокоил, че парите ще бъдат възстановени веднага, след като акцията приключи. Единият от подсъдимите с инициали Р.Н. влязъл във входа, където живеела жената, взел торбата и се върнал в автомобила, където го чакал съучастникът му М.В. Сумата трябвало да бъде транспортирана до град Перник. 

Същия ден Димка разбрала, че е станала жертва на измама, и подала сигнал в полицията. Оттам образували досъдебно производство. Не след дълго униформените влезли в дирите на "мулетата". Първоначално единият от заподозрените отричал вината си, като обяснил, че не знаел какво прави приятелят му. Той самият бил ползван за шофьор до Стара Загора, защото Р.Н. нямал свидетелство за управление на МПС. М.В. дал на униформените детайли около извършените от двамата измами, но пък обяснил, че не знаел в какво е въвлечен. Мислел, че става дума за лихварство, и дори не подозирал, че извършва телефонни измами. 

В хода на съдебното следствие двамата са направили пълни признания за стареното. Магистратите отчели смегчаващите вината обстоятелства, като крепката им възраст, направените самопризнания, оказаното съдействие в хода на съдебното следствие, чистото им съдебно минало. Двамата изразили критичност към извършеното от тях деяние. Съдът отчел и факта, че единият от подсъдимите е трудово ангажиран. Като отегчаващи обстоятелства съдебният състав отчел немалкия размер на причинените вреди. Установено е, че и двамата са осъзнавали, че помагат на неустановеното трето лице в користните му действия. 

В крайна сметка съдът определил наказание от 1 година и 2 месеца с 3 години изпитателен срок. На практика двамата обвиняеми остават на свобода, но ще трябва да излежат присъдата си в случай, че през следващите три години бъдат признати за виновни по друго обвинение. Освен държавното обвинение, по случая е заведен и граждански иск от страна на пострадалата. Съгласно разпоредбите на Закона за задълженията и договорите, двамата ще трябва солидарно да възстановят сумата, с която са ощетили Димка, като изплатят и законните лихви. Осъдените ще трябва да заплатят и държавната такса по предявения иск в размер 240 лв. 

Присъдата подлежи на обжалване и протест.