Мистерията с намерения труп край пътя от Смолян за село Турян се разплита. Става въпрос за мъж на около 40-годишна възраст, който е умъртвен чрез удушване преди 15-20 дни, обяви зам.-окръжният прокурор на Смолян Недко Симов. Мъжът бе открит в понеделник в гористата местност "Пещерско бърце",  затрупан с клони.

Лицето му е изядено от диви животни и на практика не може да бъде разпознат. При огледа на мястото, където е намерено тялото, не са открити документи. При извършената аутопсия категорично се доказва, че смъртта е настъпила насилствено. Мъжът имал счупване на подезичната кост и причината за смъртта е удушаване чрез стискане за шията. 

Не е ясно обаче дали убийството е извършено на място, или трупът е подхвърлен там. "Има заподозрени,извършват се разпити, но няма задържани", каза прокурорът. Работи се по различни версии за начина на убийството и броя на извършителите.

"Снети са пръстови отпечатъци от пострадалия и е назначена дактилоскопна експертиза. Не може на този етап да бъде извършено лицево разпознаване на лицето, тъй като по главата е нахапан от диви животни и са настъпили трупни разложения.

Изчакваме да ни дадат резултат от дактилоскопната експертиза, ако тя не даде резултат ще пристъпим към ДНК експертиза. Извършват се редица процесуално-следствени действия, разпитани са и продължават да се разпитват свидетели.", каза Симов.

Шефът на РПУ - Смолян Костадин Бундов заяви, че в последните дни няма обявен за издирване човек от Смолянска област, предстои да се направят справки дали има издирван мъж на тази възраст в базата данни в цялата страна.

Има вариант жертвата да е чужденец, което още повече ще забави разследването. По ирония на съдбата откритият труп съвпадна със сериала "Дяволското гърло", в който се разплитат мистериозни убийства.

Една от версиите: Намереният труп край Смолян е на бивш затворникВсе още не е ясна и причината за смъртта