32-годишният шофьор Изет Петелов, причинил смъртта на пешеходец в Пловдив, застана днес пред съда. Той е задържан, след като на 28 януари 2023 г. в  Пловдив, на ул. „Шумен“, при управление на товарен автомобил „Рено Мастер“, е блъснал и убил 59-годишния Кирил А., като след това е избягал от местопроизшествието.

Шофьорът е заловен от полицейските служители няколко часа след пътното произшествието в района на Гоце Делчев. Той е бил тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества, като пробите са били отрицателни. Взета му е кръвна проба и е назначена химическа експертиза. Свидетелството за управление на автомобила му е отнето. По делото са извършени процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, назначени са и други експертизи.

Държавното обвинение поиска за Петелов най-тежката мярка за неотклонение, тъй като има достатъчно доказателства, че именно той е бил зад волана на буса. Според прокурора има опасност ако бъде пуснат с по-лека мярка, да се укрие. Изет Петелов, след като е прегазил пешеходеца, тръгнал да бяга, а свидетели са опитали да го спрат. Въпреки това той е напуснал местопроизшествието.  Напускайки Пловдив, виновният шофьор е отишъл в Гоце Делчев,  където с помощта на свои роднини сменя автомобила, който управлява. Бусът от произшествието е даден на друг човек. 

Според държавното обвинение, мъжът не е обезопасил шофирането си назад. В обясненията си пред разследващите свидетел, който е бил пътник в буса е заявил, че той го е напътствал с думите- “Давай, давай. Спри, спри, уби го”. В хода на делото прокуратурата представи справка от КАТ, която показва, че Петелов е нарушавал и друг път правилата по пътищата. За това престъпление се предвиждат от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Защитата на Петелов поиска от съда да не бъде уважено искането на Окръжна прокуратура- Пловдив. По думите на адвокат Петрелийски, подзащитният му няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, предвид, че се грижи за малолетните си деца и жена си. Той добави , че Петелов не е осъждан до сега, затова поиска по-лека марка, като “домашен арест” или “гаранция”. Юристът отбеляза, че няма данни къде точно е преминал пешеходецът. Според него не е вярно, че обвиняемият не е оказал помощ. След като е чул “спри, спри уби го”, Петелов е спрял веднага и слязъл от микробуса, като е отишъл с другия пътник да видят какво се случва. Първото, което направили двамата е да издърпат човека, а той е бил жив и в добро състояние, дори им е казал “оставете ме”,каза още Петрелийски.

Адвокатът добави, че докато са държали пострадалия, обвиняемият е бил ударен в слепоочието, от хората, които се намирали в този квартал. Свидетелят, който също е бил в микробуса, е казал да бягат, защото се задавала група от хора, които са носили камъни. “Те са се стреснали именно заради това. В момента можеше да имаме три жертви ако не бяха избягали. Докато е пътувал по магистралата той получил обаждане от Столипиново, което било с цел заплаха. След като му се обажда повторно от полицията, подзащиния ми не е бил сигурен, че това е служител на МВР,” разказа още адвокатът.

“Той сам се е предал в районното управление на Гоце Делчев, никой не го е арестувал”, завърши защитата. По думите на съдията и прокуратурата обаче, Петелов е бил спрян за проверка и тогава чак е задържан.

В последните си думи към съда, обвиняемият каза,че съжалява за станалото, но когато е искал да помогна, са му попречили от квартала.

Съдът намери, че ако Петелов бъде пуснат с по-лека марка има опасност да се укрие и го остави в ареста. Решението може да бъде обжалвано.