За първи път майката на Евгени Недялков, който взриви два банкомата – в София и в Пловдив, се появи в съда. 42–годишната жена пристигна от Турция, за да подкрепи сина си и да даде показания пред магистратите. До момента Анна Недялкова не бе на нито едно дело от сагата. Днес тя бе призована като свидетел, който да даде яснота какво момче е Недялков.

Припомняме, че молдовецът обжалва наложената му на първа инстанция присъда от 6 години и 8 месеца затвор. Младият мъж се сдоби с обвинение за взривяването на двете устройства с цел грабеж на обща сума от 292 880 лева, като деянието е извършено с умисъл и в съучастие с друго лице от Украйна.

Двамата са извършили обира на банкомата в София, два дни преди удара в Пловдив. Използвали са същите способи, както и кола, чиито номера са били крадени и сменяни. 22-годишният младеж от Молдова бе задържан малко след двата обира, осъществени между 5 и 7 юли 2018. Оттогава той е в ареста, а украинският му партньор Илия Карпов е установен, но не е задържан.

6 години и 8 месеца затвор за Евгени, който взриви банкоматите в Пловдив и СофияМъжът ще трябва да изплати над 20 бона на банка

Пред магистратите от Апелативен съд, Анна изказа съжаление за стореното от сина й. Сълзи бликнаха от очите й, когато видя Евгени окован с белезници.

„Аз съм виновна за това, което той направи. Оставих го сам и отидох да работя в Турция. Ако бях до него, нямаше да се стигне до тук. Той е най-ценното нещо в живота ми. Той се разкайва за стореното”, през сълзи заяви Недялкова.

Анна е майка на син и дъщеря. Още е била женена за бащата на Евгени, когато заминава в Турция, за да работи. Често се е прибирала, но след две години, съпругът й си намира друга жена, развеждат се и създава ново семейство.

„Евгени беше на 7, когато баща му ме напусна. Аз отново заминах за Турция, за да вадя пари. За децата се грижиха моите родители. Парите не стигаха, но все пак им пращах. Евгени беше будно дете, отличник и спортист. Завърши спортно училище – специалност борба. После в гимназията учеше за електротехник. След 11 клас дойде при мен, за да събере пари за университет. Работеше във фабрика за мебели. Записа право. После се случи кражбата. Аз бях в Молдова, където се свързаха с мен. Негов приятел ми позвъни и каза, че Евгени е в затвора. Виня и приятелите му, които са го тласнали към това. Не познавам другия мъж, името му научих от адвоката”, заяви Анна.

По време на заседанието прокуратурата призова съда за потвърждение на първоинстанционната присъда. Според държавното обвинение, жалбата е неоснователна, а наказанието справедливо.

„Присъдата от 6 години и 8 месеца затвор е справедлива и отговаря на обществената опасност, както на дееца, така и деянието.Двамата са действали иновативно, за да се сдобият с пари, взривявайки банкомата”, заяви прокурора.

Защитничката на Евгени – адвокат Светлана Паскалева пък поиска намаляване на наказанието спрямо клиента й, като подчерта, че са налице основанията за преквалифициране на деянието.

„Той не е осъждан, не са причинени щети в особено големи размери, Евгени не е човек с висока обществена опасност. Затова ще моля за измяна на обвинението”, каза пред магистратите адвокат Светлата Паскалева.

„Съжалявам за стореното. Не обмислих какво правя. Надявам се да проявите човечност и да намалите наказанието ми. Искам да се прибера в родината си, да създам семейство, да работя и да продължа с образованието си”, обърна се към апелативните магистрати Евгени.

Решението на съда ще бъде обявено в рамките на законоустановения срок.