6 години и 8 месеца ще лежи в затвора молдовецът Евгени Недялков, който взриви два банкомата – в София и в Пловдив, с цел да открадне 292 хиляди лева. Това реши днес съдът в Пловдив, след като до сделка с прокуратурата не се стигна. Споразумението бе изготвено, ала то изискваше Недялков да върне 10% от открадната сума, т.е. над 20 хиляди лева. Младежът, който е от бедно семейство и е студент, обаче не можал да намери парите и да ги внесе.

Недялков ще изтърпи присъдата си при първоначален строг режим. Магистратите определиха присъда от 10 години, но тъй като младежът се признава за виновен, размерът ѝ бе намален с 1/3 до 6 години и 8 месеца. Освен това Недялков ще трябва да плати 20 хиляди лева имуществени вреди на банка ДСК, чийто банкомат в пловдивски клон беше взривен и бяха задигнати 214 хиляди лева. Недялков ще трябва да покрие и всички суми по досъдебното и съдебното производство, както и таксата за преводач.

Припомняме, че делото срещу Недялков днес бе разгледано по общия ред. Недялков си призна за взривяването на двете устройства с цел грабеж на обща сума от 292 880 лева, като деянието е извършено в съучастие с друго лице от Украйна, което обаче не е открито. 

Прокурорът поиска затвор около средния размер, който предвижда Наказателния кодекс за такова деяние, а именно 15 години.

"Да виновен съм. Съжалявам за това което направих. Голяма грешка в живота ми. Няма да се повтори. Бях емоционално настроен, адреналин... Не искам много в затвора. Млад съм и искам да създам семейство", каза подсъдимият Недялков и помоли за минимална присъда. Съдът обаче реши друго.

Решението подлежи на обжалване!