"Работехме заедно около година. Работата течеше гладко и адвокатът започна да говори за елиминиране на конкуренцията. Каза ми , че има два начина- да ги бием или да им палим колите.  Каза ми , че имало ефект , тъй като е запалил в село Баня БМВ Х5 на куриера на адвокат Мерджанов.  Предложи ми да запаля кола до Трето  районно, на някой, който му дължал 25 000 лева. Закара ме с поршето си до там и ми каза, къде стои колата, май беше шкода.  Аз му казах- лежал съм в затвора и не ми се връща там. След два три дни ми звънна и ми каза да видя във вестника- там имало заглавие за запален автомобил. После ми каза, че ако аз не искам, той си имал хора за всичко”

Това е част от жалбата, която вчера Атанас Пацев внесе в Окръжна прокуратура Пловдив. Пацев е един от куриерите, които свидетелстват срещу известен пловдивски адвокат, чието име бе замесено в порочна схема за измами с обезщетения от катастрофи. Преди дни той даде интервю за TrafficNews.bg, в което разказа как е уговарял наследници на загинали в катастрофи , да ползват услугите на известен пловдивски адвокат. Срещу тези услуги той получавал 50-100 лева плюс разходите за гориво. Близки на загинали в катастрофи преди няколко дни разказаха пред TrafficNews.bg как са наели уважаван пловдивски адвокат, да ги представлява, но не са получили нито лев обезщетение. В същото време застрахователите са изплатили 160 000 лева на двамата родители на убито момиче  и близо 70 000 лева на майката на катастрофирал мъж. миналата седмица семействата подадоха жалби в прокуратурата.

Веднага след интервюто , в къщата му е направен обиск.

„Дойдоха две коли полицаи и започнаха тараш. Питах ги какво търсят? Отговориха ми – оръжие и наркотици. Не е трудно да се досетя кой ги е пратил. Нищо не откриха , но се тревожа, че утре някой може нещо да ми подхвърли” заяви Пацев.

Куриерът твърди, че е вярвал сляпо на юриста, тъй като той му обяснявал че е в близки отношения с Главния прокурор Сотир Цацаров, а нотариусът, при който  се подписват договорите – Виктор Боев, е син на член на Висшия съдебен съвет.

Пацев признава че е подписвал документи при нотариуса, но според него те били за разходите за гориво. По-късно , установява че е подписал няколко цесии и на практика плащането на обезщетенията вече е негово задължение. „Аз не  съм взел нито стотинка от тези пари. Доведох хората в Пловдив и развалих тези цесии” обяснява Пацев.

Малко преди Нова година той е бил посетен в дома си от трима млади мъже, с вид на „мутри” , които го предупредили да внимава какво говори.

В петък куриерът е бил разпитан в „Криминална полиция”. Полицаите го предупредили, че ще дава обяснения и в Икономическа полиция.

Шок в Адвокатската колегия

Междувременно  пловдивската адвокатска колегия е като разбунен кошер.  Юристи настояват за повече информация по случая. Искаме да знаем името на човека от официален източник. И подробности, тъй като това касае цялата колегия. Случва се често да препоръчваме колеги на наши клиенти , тъй като не всеки от нас е специалист във всички области. А подобни казуси биха ни поставили в меко казано неудобно положение” коментира адвокат , пожелал анонимност. 

Шефът на колегията Владимир Златев е запознат със сигналите, тъй като той лично ги е препратил до Дисциплинарния съд на ВАС. Той обаче се въздържа от коментар до произнасянето на Дисциплинарния съд.

Делото се разглежда в София , тъй като адвокатът към който са насочени обвиненията, е член на Дисциплинарната комисия към пловдивската адвокатска колегия, т. е той е един от хората, които трябва да следят колегите си за нарушения.

От прокуратурата потвърдиха за получените жалби и заявиха , че сигналите се проверяват. 

Позиция

В интервю за БНТ адвокат Владимир Елдъров отрече обвиненията и заяви, че сумите за пострадалите се получават от посредника на ръка срещу подпис пред нотариус или по сметка. "Аз съм ги предоставил на лицето Атанас Пацев, който всъщност е техен пълномощник и това е човекът, който ги свърза с мен. Сега разбирам, че паралелно той изглежда е злоупотребил с тяхното доверие" заяви адвокатът. " Аз нямам представа кой ги режисира тези неща. Имам стотици клиенти между другото това е изолиран случай да твърди, че не е получавал пари, че аз съм правил това и това същият многократно е заверявал нотариални документи всичко е било с негово знание" твърди юристът.


Разказите на ощетените  четете ТУК

 

 Парашкева Иванова, TrafficNews.bg