Командосът Ангел Желязков, който на 20 май 2018 година уби полицая Добромир Лазаров в пловдивския квартал "Кючук Париж" , получи условна присъда. 

Това е второ разглеждане на делото от апелативните магистрати под пагон, след като през юни 2020 г. друг състав на съда призна за невинен командоса и отмени изцяло ефективната му присъда, наложена от Военния съд в Пловдив. Така делото стигна до Върховния касационен съд, който през декември м.г. върна делото за ново разглеждане от друг състав на Военно-апелативния съд в София.

Днес Желязков бе признат за виновен от нов състав на Военно-апелативния съд за това, че командосът е превишил пределите на неизбежната отбрана, съобщава ДирДнес.бг.

Военно-апелативните магистрати отчитат, че подсъдимият е съдействал на разследването, съжалява за стореното и непосредствено след инцидента е опитал да помогне на ранения опонент, като притискал раната му до идването на лекарите и след това помогнал за качването му в линейката.

Същевременно обаче Военно-апелативен съд смята, че командосът е превишил пределите на неизбежната отбрана, защото е могъл да избегне нападението, без да се налага да убива Лазаров. В решението се посочва, че превишаването на неизбежната отбрана е достигнато с последния смъртоносен удар.

"Не е било необходимо при този удар подсъдимият да забива докрай ножа си в гърдите на пострадалия и не само това, но и да го извади донякъде и пак да го забие. ...Без този удар, причинил смъртоносното нараняване, целият случай е щял да приключи като едно обикновено сбиване със съответните леки телесни повреди", мотивират се военните съдии, които налагат условно наказание. 

Решението на съда не е окончателно, като то вече е обжалвано. Делото ще бъде отнесено до Върховен касационен съд, научи TrafficNews.

Как се стигна до убийството?

Люба Алексова живяла няколко години с Ангел Желязков , като бурната им връзка започнала да изстива. Подозренията и ревността от страна на двама провокирали чести скандали, спорове и дори раздели. Полицайката няколко пъти слагала край на отношенията с командоса, като дори се изнесла от общото им жилище и отишла да живее на квартира в Коматево. Преместила се в районното управление в Карлово, като там определено привлякла доста мъжки погледи. Добромир Лазаров, кой от години бил разведен и имал друга връзка, също не останал безразличен.  

Младата дама не криела проблемите на старата си връзка и успяла да провокира закрилника у ченгето. Той се увлякъл по Алексова до такава степен, че прекратил връзката си и споделил с приятеля си, че Люба е любовта на живота му и започнал да планира съвместното им бъдеще. Имал намерение дори да й предложи брак.

Плановете му обаче били помрачени, след като научил, че Люба продължава да се вижда с командоса. Лазаров успял да издири телефона на Желязков и му звъннал, предупреждавайки го да остави Алексова на мира.

На 20 май Ангел пише няколко съобщения на Люба, по обяд се виждали и решават да се съберат отново. Това си намерение полицайката решила да сподели с Добри. Лазаров заминал за Пловдив,  за да говори с Алексова и да вземе решение за бъдещето си.

Седнали в кафе „Ескада” , но още преди да приключат Желязков започнал да й звъни по телефона. Съобщил й , че е много пиян и е пред дома й в Коматево. Заявил, че няма да мръдне от там и поискал тя да отиде с колата си и да го закара до дома му в Кючук Париж.  Добромир я предупредил, че Ангел я манипулира и я обвинил, че тя ще отиде „да си легне с него”. Въпреки натякването, Алексова  се качила в беемвето си и потеглила към Коматево. По принцип командоса не употребявал алкохол, но същият ден изпил няколко питиета.

Вбесен, Добромир започнал на звъни на мобилния телефон на съперника си. Поискал веднага да се видят и „да се разберат веднъж завинаги като мъже”. Желязков заявил, че е пиян и не иска да се вижда с него. Последвали още няколко позвънявания, в които полицаят настоявал командосът да му каже адреса си , за да се видят там. В крайна сметка военният му го дал, като отново заявил, че е пиян и „не може да се бие с него”. Добромир потеглил към бул. „Ал. Стамболийски”  в Кючук Париж, където бил блока на Ангел. 

Ангел и Люба били пред жилището 10 минути, преди пристигането на Добри. Още тогава командосът извадил от кората на предната врата на колата 17-сантиметров нож.

В момента в който Лазаров пристигнал пред адреса, където са Люба и Ангел, двамата си разменили остри реплики. Добромир замахнал и ударил юмрук в лицето на Ангел. Последният паднал на колене. В същото време жената се опитала да ги раздели, но някой от двамата я блъснал и тя паднала в калта пред блока.

 Желязков замахнал с ножа и няколко пъти намушкал Добромир. Той се хванал за гърдите с думите „Абе, човек, какво направи?!”. Отдалечил се на няколко метра, а след това тръгнал обратно. Ангел видял че кърви, прегърнал го през гърба и се опитал да спре кървенето с ръце. В същото време Алексова се обадила на 112 за помощ. Линейката откарала Добромир в болницата, но там той издъхнал без да дойде в съзнание от остра кръвозагуба.

Адвокат Кирил Николов: Командосът, убил полицая, не се отбранявал, двамата са си уговорили дуелБлизките на жертвата обжалват присъдата на пловдивския Военен съд

Убийството на полицай Лазаров в Кючука - неизбежна самоотбрана! Командосът Ангел Желязков получи 4,3 г. затворСъдебната сага продължи близо 10 месеца