Полицаите Стефан Модев, Петър Атанасов, Валентин Гоцев, Желязко Колев и Георги Илиев, обвинени в грабеж и подкуп, се изправиха за пореден път пред съда. По време на заседанието бяха разпитани последните двама свидетели. Те бяха поискани от защитата на полицай Модев. Те бяха преподавател от Аграрния университет и инспектор от "Учебен отдел" също от висшето учебно заведение.

Припомняме, че петимата бяха обвинени в това, че като длъжностни лица през 2017 година са поискали и приели подкуп в размер на 20 000 лева, за да нарушат службата си. Срещу парите те не предприели действия по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпление от общ характер – държане на акцизни стоки без бандерол, за което са имали информация и данни.

Стефан Модев и Петър Атанасов са обвинени в това, че в съучастие с неизвестен извършител, са отнели 5000 кутии цигари, „Businees royals" на обща стойност 37 500 лева, 1500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи.

Стойността на всички отнети вещи е 41 500 лева. Грабежът е в големи размери и е извършен чрез сила и сплашване.  

Турчин, жертва на полицейски рекет: Взеха парите от сватбата на дъщеря миМетин Мустафа закова Модев, Атанасов, Гоцев и Колев с показанията си 

Доц. Дафинка Иванова от катедрата „Ботаника и агрометеорология“ потвърди, че Модев действително е бил студент в Аграрния университет в онзи период. Полицаят твърдеше, че е бил на изпит – „Опазване на околната среда”, който се е провел на 15 март.

Припомняме, че според държавното обвинение точно на 15 март 2017 г. ограбеният Метин Мустафа бил призован да се яви в РУ на МВР-Раковски, като преди това шефът на РУ- Раковски, заедно с Модев и Колев, се били договорили да го извикат, за да му съобщят, че знаели за наличието на голямо количество цигари без бандерол в микробуса му. Те му показали снимка, обяснили, че „работата е сериозна" и поискали 20 000 лева, за да не предприемат спрямо него законови мерки. Уговорено било парите да бъдат предадени на полски път край пловдивското село Войводиново. 

Нееднозначни бяха показанията на преподавателя Дафинка Иванова - бил ли е Модев на изпит или не.

„В протоколите се нанасят три дати – редовна, поправителна и ликвидацинна. Аз имам практика, особено при задочниците, ако някой не се яви, да не вписвам оценка в протокола, а да го изчаквам за удобна за него дата. Не помня Модев, както и кога е бил на изпит. Ако се е явил на друга дата, различна от 15 март, то аз оценката ще я нанеса в графата с дата 15 март. Така е и в книжката”, обясни доц. Иванова, провела изпита. Тя бе приканена да види самите протоколи, спрямо които потвърди, че тя е вписала оценките и отдолу е положила нейните подписи.

Що се касае за книжката, ръководителят на катедрата заяви, че самото наименование на предмета, не го вписвала тя, но оценката „Добър 4” и подписаът са нейни.

„Написала съм дата 15 март. Това е така, защото и в протокола е написана оценката в графата за редовно явяване на изпит – 15 март. Не се интересувам от дати. Имаме свобода да изпитваме студентите и на други дати, за да им дадем шанс. Имаме разбиране към задочниците. Нямам източник или способ, с който да кажа със сигурност кога Модев се е явил на изпит”, допълни Иванова. Оказва се, че по време на изпит не се изисква лична карта или друг документ за самоличност на студента, за да се направи справка дали е той или не.

Оказва се, че два пъти тази година,  кабинетът на доц. Иванова е бил посещаван от инспектор във връзка с казуса. Тя  представила протоколите от изпитите и е давала обяснения по случая, идентични с тези, които бяха представени в съдебна зала.

В залата бе разпитана и инспекторката от "Учебен отдел". Борислава Рангелова бе категорична, че не може да каже кога се е явил Модев на изпит. В протокола е била вписана датата 15 март, но дали тогава е бил проведен, не може да каже със сигурност.

След края на разпитите полицай Петър Атанасов прояви желание да даде обяснения по случая. Поради факта, че е бил в отдел „Наркотици” към Криминална полиция и факта, че ще се разкриват подробности за работата му, разпитът се проведе при закрити врата.