Полицаите – Стефан Модев, Петър Атанасов, Валентин Гоцев, Желязко Колев и Георги Илиев, обвинени в грабеж и подкуп, се изправиха за пореден път пред съда. Процесът започна с разпитите на свидетели и вещи лица, призовани по делото.

Припомняме, че петимата са обвинени в това, че в качеството си на длъжностни лица през 2017 година са поискали и приели подкуп в размер на 20 000 лева, за да нарушат службата си, като не предприемат действия по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпление от общ характер – държане на акцизни стоки без бандерол, за което са имали информация и данни.

Стефан Модев и Петър Атанасов са обвинени в това, че в съучастие с неизвестен извършител, са отнели 5 000 кутии цигари, „Busi-nees royals" на обща стойност 37 500 лева, 1 500 евро, 200 турски лири, 960 лева и кожен калъф за документи.

Стойността на всички отнети вещи е 41 500 лева , като грабежът е в големи размери и е извършен чрез сила и сплашване.  

Днес пред съда бяха приети всички експертизи по делото. Пет вещи лица представиха своите заключения.

Непосредствено след тях пред председателя на съдебния състав се изправи освновният свидетел срещу полицаите, които е и жертвата на грабеж и рекет.

Метин Мустафа бе разпитван близо 3 часа. Той подробно разказа как е бил ограбен, рекетиран и бит, като по време на заседанието посочи и изнудвачите си.

„ Бях пред затвора в Пловдив, за да купя цигари. Колата ми – форд бе напълнена с 10 кашона от цигарите и тръгнах към моя магазин в Столипиново. По пътя бях пресрещнат от цивилен мъж, който ме спря. Показа ми значка и каза, че е полицай. Настоя да му отворя. Качи се при мен в колата и каза „Карай”. Шофирах около 10 минути, като той ме насочваше по маршрута. Стигнахме в горичката на Лаута. Там ми каза да сляза, сложи ми белезниците и ме обърна да не гледам към колата ми. Мъжът бе Петър Атанасов. Зад колата дойде зелен пасат комби с още двама мъже. Бяха с шапки, беше тъмни и не видях лицата им. Взеха всичките ми цигари и тръгнаха. После Атанасов каза да продължа към булевард „Освобождение” . Пред бар „Галакси” слезе, но с него взе и чантата ми, пълна с пари и документи. В нея имах евро, лири и левове. Общо около 4 хиляди лева”, започна разказа си Мустафа.

След кражбата той премълчал пред семейството си. Единствено на дилъра на цигари споделил, че бил обран, като го обвинил, че той е намесен.

След два дни в магазина на Метин пристигнал мъж, твърдейки, че е полицай.

„Каза ми да изляза с него, за да говорим. В улицата ми показа личната ми карта и каза, че за да си я получа обратно трябва да му дам 500 лева. Този човек беше Стефан Модев. Казах му, че нямам пари в мен и да се върне след ден-два. Така и стана – след 3 дни полицаят се появи с черно ауди А8. В колата имаше още двама, но не успях да ги видя. Дадох им парите, върна ми картата и си заминаха”, разказва Мустафа.

За всичко казано до тук, мъжът не споделил на близките си, нито на полицията. Разказал на няколко негови приятели само за обира. Обяснил им, че полицаи са в основата на грабежа.

След 3 месеца Мустафа бил повикан в Шесто районно, тъй като спрямо него имало призовка от районното в Раковски. Дежурният му казал кой полицай да търси в малкото градче и кога трябва да бъде в местната структура на МВР.

„Отидох с жена ми. Чак тогава й казах какво ми се е случило преди 3 месеца. Тя се притесни. Вече в Раковски ме посрещна полицай Валентин Гоцев. Вкара ме в неговата стая, където беше колегата му Желязко Колев. Показаха ми папка с моите имена, телефони други подробности. Показаха ми снимка на бял бус и ми казаха, че знаят, че въртя търговия с цигари. Имали доказателства срещу мен и ще лежа в затвора. В един момент влезе още един полицай, които каза, че е шефът на районното. „Още ли го мотате тоя? Айде, че прокуратурата го чакат”, каза той и напусна стаята. Този мъж обаче в последствие разбрах, че всъщност не е истинският шеф на районното – Георги Илиев, а друг. Гоцев започна да ме удря в корема с юмруци и заяви, че искат 50 хиляди лева, за да унищожат уликите срещу мен. Започнахме преговори и така се стигна до сумата от 20 хиляди лева”, продължи свидетелят. Той разказа още, че полицаите не са го пускали да тръгне към Пловдив. Колев е слязъл с него до колата, в която е била жената на Метин – Роза. Попитали я дали може да шофира, но жената споделила, че няма книжка.

„Тогава ми дадоха една нокия от старите. Сложиха чисто нова карта и ме накараха да звънна на сина ми. Казах му, че ми трябват 20 хиляди лева до един час. След това му посочих и къде да ги донесе. Колев и Гоцев ми казаха, че ще го чака мъж на паркинга на мотел Мерита. Това бяха парите от сватбата на дъщеря ми – 2 пачки с банкноти от 50 евро”, презсълзи заяви Мустафа.

Той каза още, че точно след час сумата била предадена на човек с шапка, маска и очила. Карал черен джип, чийто номера били закрити с вестници.

„Обадиха се на Гоцев и след секунди той ми каза „Всичко е готово с теб”. После взе папката, запали я и хвърли в металното кошче. Тръгнах си и повече не съм ги виждал и чувал. Един ден обаче, след 4-5 месеца, бях повикан в районното на улица „Волга”. Там ме вкараха в отдел „Вътрешна сигурност”. Полицаите знаеха за обира и рекета. Аз първо отрекох, но те ми казаха, че знаят всичко и аз си казах. Показваха ми снимки и на тях разпознах всички полицаи”, довърши още Метин Мустафа.

По време на процеса предстоят разпитите на сина на Метин, както и над 10 свидетеля. Пред съда ще се изправят и служителите на вътрешна сигурност, както и действащи полицаи от Пловдив и Раковски.

 

Свидетел срещу пловдивските полицаи, обвинени в грабеж и рекет: Мои клиенти и друг път са били атакуваниПроцесът започна с разпитите на свидетели, призовани по делото