Бившият полицай Иван Дачев, който преби до смърт 95-годишната си баба, окончателно  остава в ареста. Пловдивският окръжен съд потвърди решението на  първоинстанционния съд , след като новият му адвокат Орлин Търновалийски, съгласувано с обвиняемия, прецени да оттегли жалбата, която служебният защитник е предявил за взимане на по-лека мярка “домашен арест”. Причината е, че се очаква експертиза на починалата 95-годишна жена, с която ще стане ясно дали обвинението ще бъде променено.

Тогава ще решим какво да направим”, допълни адвоката.

 

Припомняме, че в предходното заседание Районен съд-Пловдив взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо 44-годишния пловдивчанин. Също така стана ясно, че пострадалата жена е починала. След побоя тя беше приета в болница в изключително тежко състояние - в кома, с тежки травми по лицето и главата, които са се оказала несъвместими с живота.

Пенсионерката е живяла в един апартамент с Иван Дачев, който пиел системно и играел хазарт. Внукът проявявал постоянна агресия към баба си, която към онзи момент се е отнасяла само с вербални нападки и обиди. По-късно се стига и до инцидент, когато на 13-ти декември Дачев се прибра, отново пиян. Между него и баба му е възникнал скандал. Така той започва да я налага по главата, а след това я оставил безпомощна. На 14 вечерта той отново я пребил, този път още по-жестоко. Оставил я да лежи пребита и кървавена. На следващата сутрин, бабата била намерена от жена, която полагала грижи за нея.

Гледачката много се притеснила и попитала внука на какво се дължи състоянието на бабата. Той хладнокръвно отговорил, че била паднала от леглото, на което е спала. Тя обаче не повярвала на тази история, преоблякла бабата и се обадила на бърза помощ. Докато чакали бърза помощ, внукът повтарял, че нямало смисъл от викане на линейка, защото баба му искала да си умре вкъщи.

Така магистратите приеха искането на адвокат Орлин Търновалийски и оставиха в ареста 44-годишния Иван Дачев.

Липсващ адвокат отложи делото срещу Иван Дачев, който преби до смърт баба сиЗаседанието ще се проведе на утрешния ден