Още един от замесените в скандала с източването на милиони от Министерството на културата излиза от ареста. Атанас Георгиев, каскадьорът от Перник, който е обвинен за пране на пари ще бъде освободен с мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 10 хиляди лева.

Припомняме, че той е един от четиримата привлечени като обвиняеми за източване на бюджета на министерството чрез сключване на фиктивни договори с лица, нямащи каквото и да е отношение с театралното и музикалното изкуство. 

Пуснаха под парична гаранция диригента Левон Манукян, съдействал на разследващитеМузикантът бе задържан за присвояване на суми в особено големи размери

Полиция отведе директора на театъра в Смолян, Манукян - все още не е внесъл гаранцията сиПаричната гаранция от 50 хиляди лева още не е внесена

Окончателно: Левон Манукян остава с 50 хиляди лева гаранция, има седмица да внесе паритеПрисвоени са средства на театъра в размер малко под 1 милион лева

Георгиев пристигна в съдебна зала, криещ лицето си. Той и защитникът му са подали жалба срещу наложената му на първа инстанция мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Пред магистратите той заяви, че не е знаел за схемата. Лице, представящо се единствено с фамилия Георгиев, му се е обадил и му е казал да отиде на АМ „Тракия” и да вземе един плик. Това е направил и каскадьорът, но веднага след това е последвал арест.

„Атанас Георгиев е намерил случайно обява в интернет, публикувана в една от платформите за набиране на работна ръка, че в смолянския театър се търси човек на позиция „Организатор маркетинг”. Кандидатствал е и с него се е свързал човек на име Георгиев, който му е заявил, че е нает. Този човек е контактувал само по телефона с клиента ми. Задачата му била да създава брошури.  Именно този човек Георгиев е казал на Атанас да отиде на магистралата и да вземе парите”, каза адвокат Вълчев и допълни, че не са налице доказателства, сочещи за инкриминираното деание.

„Първо трябва да се докаже длъжностното присвояване от Манукян и Бечев и след това да се вмени на клиента ми обвинението за пране на пари. Атанас Георгиев е съдействал, дал е пълни обяснения. Вербуван е бил от въпросното лице, представящ се като „г-н Георгиев”, който му е дал задача да намери хора, които да се назначат в театъра в Разград. Вече са разпитани 90% от фиктивно наетите лица. Няма как Георгиев да им повлияе и да извърши друго престъпление”, каза още Вълчев.

За потвърждение на мярка „Задържане под стража” настоя прокурор Виктор Янков, посочвайки, че са налице доказателства за инкриминираното деяние.

В крайна сметка съдът се смили над Атанас Георгиев. Магистратите му наложиха „Парична гаранция”, като в мотивите си Апелативен съд изтъкна, че се касае за помагачество, а що се касае за парите, то не е ясно на този етап каква е била съдбата им и кой е реалния получател на средствата. Съставът сметна, че не са налице и другите две предпоставки за взимане на най-тежката мярка, а именно реална опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.

Извън съдебна зала от прокуратурата бяха категорични, че активните действия по разплитане на цялата схема продължава и целта е да се стигне до високите етажи в Министерството на културата.

Припомняме, че по-рано днес под парична гаранция бе освободен и сочения за мозък на престъпната схема – Петър Писков.

Мозъкът на престъпната схема за източване на МК-Писков с ново обвинение, замесен е и продуцентСъдът освободи собственика на счетоводна къща срещу парична гаранция