Стоянка Мавродиева, която бе обвинена, че е точила пари от еврофондове, се изправи пред Пловдивския окръжен съд. Срещу съпругата на бившия общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев бе повдигнато обвинение, че е предоставила на ДФ "Земеделие" неверни сведения за обработваемите от нея площи през 2017 година. Делото трябваше да стартира днес, но разпоредителното заседание бе отложено. Причината бе неявяването на двамата съдебни заседатели.

В съдебната зала се явиха единствено председателят на състава Христо Симидчиев, прокурора по делото и подсъдимата. Мавродиева заяви, че ще се защитава лично и не желае да ползва услугите на адвокат. В съда стана ясно, че тя няма да иска споразумение с прокуратурата или съкратено съдебно следствие, като признае фактите и обстоятелствата в обвинителния акт. Мавродиева обясни, че ще иска делото да се гледа по общия ред, с разпити на всички свидетели и вещи лица. 

Както TrafficNews.bg вече разказа, съпругът на Стоянка Мавродиева бе признат за виновен по същите обвинения, в следствие на което бе отстранен от поста на общински съветник. Това се случи, след като присъдата му "лишаване от свобода", която бе отложена с изпитателен срок, бе потвърдена на три инстанции. Впоследствие ОИК взе решение да отстрани старейшината.

Според държавното обвинение в заявленията си за подпомагане г-жа Мавродиева е посочила обработваеми площи, които не са били реално ползвани, стопанисвани и обработвани през стопанската 2017 година. Става въпрос за общо 108 парцела с площ от общо 860 дка, в землищата на гр. Стамболийски, село Ново село и др.

Целта била да получи средства от еврофондове. Мавродиева регистрирала четири търговски дружества, които следвало да се занимават със земеделска дейност.

Служители на фонда извършили проверка на място на заявените площи и установили, че те не са обработват, както било посочено в документите, подадени от жената. Част от тях били заявени като угари, но липсвала, каквато и да е обработка.

Други, за които Стоянка Мавродиева твърдяла, че са с посеви от ечемик и царевица, въобще не били засети. Не съответствал и посоченият брой овошки в ябълкова градина.

Съпругата на бивш общински съветник от Стамболийски точила евросредства чрез четири търговски дружестваМъжът й бе осъден на две години условно и глоба