Съпругата на бившия общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев – Стоянка Мавродиева е бизнесдамата, обвинена в източване на еврофондове. 42-годишната жена от Стамболийски се сдоби с обвинителен акт преди ден.

Тя е представила пред  Държавен фонд „Земеделие“ неверни сведения. В заявленията за подпомагане жената е  посочила обработваеми площи, които не са били реално ползвани, стопанисвани и обработвани през стопанската 2017 година. Става въпрос за общо 108 парцела с площ от общо 860 дка, в землищата на гр. Стамболийски, село Ново село и др.

Целта била да получи средства от еврофондове. 

Мавродиева регистрирала четири търговски дружества, които следвало да се занимават със земеделска дейност.

Служители на фонда извършили проверка на място на заявените площи и установили, че те не са обработват, както било посочено в документите, подадени от жената. Част от тях били заявени като угари, но липсвала, каквато и да е обработка.

 Други, за които Стоянка Мавродиева твърдяла, че са с посеви от ечемик и царевица, въобще не били засети. Несъответствал и посоченият брой овошки в ябълкова градина.

Повдигнаха обвинение на жителка на Стамболийски, точила пари от еврофондовеЖената представяла фалшиви заявления

Мавродиева е реализирала същите схеми като съпруга си, който стана клиент на Темида заради еквивалентна измама. Както жената, така и той е декларирал необработваеми земи за обработваеми. 

Мавродиев бе осъден на две инстанции, като обжалваше присъдата си от две години лишаване от свобода условно с четири години изпитателен срок и глоба от 4000 лева пред върховните магистрати. ВКС потвърди окончателно наложеното му наказание.По време на делата Мавродиев попадна и в ареста, след като пропусна няколко заседания без да е посочил уважителна причина за неявяването си.

През 2014 г., в качеството си на управител на „Доминус“ ЕООД, е представил пред Общинска служба „Земеделие“ неверни сведения в заявление за подпомагане с помощи на фермери и така е злоупотребил с европомощи.

С действията си той нарушил разпоредбите на Закона за подпомагане на земеделските производители за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания, издадена от министъра на земеделието и храните. Мавродиев е посочил, че обработва общо 163 парцела в землищата на  Йоаким Груево, Стамболийски, Куртово Конаре, Ново село, Перущица и Триводици, които били поддържани в добро земеделско и екологично състояние.

Установено е обаче, че 136 от парцелите са останали необработени.

Арестуваха общинския съветник Атанас Мавродиев, точил пари от еврофондове