Фалстарт на делото срещу майка и син, заклали мъж в Пловдив

Близък на жертвата поиска 50 хиляди лева обезщетение

Пловдив 10.03.2020 16:10 3309 0
Фалстарт на делото срещу майка и син, заклали мъж в Пловдив

Стефан Спасов и майка му - Екатерина Андреева, задържани за убийството на 63-годишния Поли Стефанов на 28 декември 2018 година, застанаха за първи път пред съда. Ход на разпоредителното заседание обаче не бе даден, а причината за това бе отсъствието на представителя на частните обвинители. Адвокат Атанас Димитров не се яви в залата поради вирусна инфекция.

Защитниците на обвиняемите – адвокатите Мая Нейчева и  Янко Спасов, както и прокурор Махмудиев, поискаха да се даде ход на заседанието, въпреки отсъствието на колегата им. Според тях в представеният болничен лист от Димитртов не е вписано, че последния не може да посещава съдебни дела. Освен това те се позоваха на НК, където е посочено, че ход на процеса може да бъде даден и при липса на представител на пострадалите лица.

Въпреки това съдия Маркова не стартира делото, тъй като по думите й, това нарушава правото на защита и представяне на близките на жертвата.

Преди да се произнесе, съдът представи на страните по делото депозираните молби от роднините на Поли Стефанов. Божидар Стефанов е поискал да бъде конституиран като частен обвинител и граждански ищец, като е поискал 50 хилпди лева обезщетение за причинени неимуществени вреди. Цветана Еневска пък не е предявила граждански иска, но пък желае да бъде частен обвинител.

Така делото отново ще влезе в съдебна зала на 23 април. Тогава ще стане ясно дали Стефан Спасов и майка му - Екатерина Андреева ще признаят вина, както и по какъв ред ще протече процесът.

Стефан и Екатерина са обвинени за това, че  в съучастие са умъртвили любовника на Андреева – Поли, като деянието е извършено по особено мъчителен начин.

Как се стигна до убийството?

Стефан и Екатерина са син и майка. Те не живеели заедно, защото няколко месеца след като синът й се родил, майката заминала за чужбина.  През това време за  Стефан се грижел баща му в пловдивско село. 

 През 2014 година Андреева се завърнала в Пловдив и се запознала с Поли Стефанов. Двамата живеели в различни квартири, като отношенията им били противоречиви и съпътствани със скандали. По-късно Стефан  се преместил да живее при майка си и двамата често гостували в квартирата на Поли на улица „Родопи” в центъра.

Навръх Стефанов ден през 2018 година, тримата от сутринта започнали да празнуват, като пиели бира. По-късно в квартирата се отбил бащата на Стефан,  който извикал  сина си навън, дал му подарък – дрехи, алкохол и храна, след което си тръгнал.

Тримата продължили да пият алкохол, като от бира преминали на домашна ракия. Те изпили по близо един литър ракия, когато Поли и Екатерина започнали да се карат по повод присъствието на сина й в жилището.

Към 22,30 ч. скандалът ескалирал, стигнало се до събаряне на чаши и чинии по пода. Андреева взела счупена стъклена чаша от вино и с острата част започнала да нанася удари по шията на Поли, който седял на фотьойл. Стефан пък го притискал с ръце към стола, за да не може да окаже съпротива. 

През това време Катя взела кухненски нож, и нанесла множество удари в предната част на шията на любовника си. В резултат на ударите последният починал от остра кръвозагуба, според съдебномедицинската експертиза.

След подаден сигнал на тел. 112, майка и син са били отведени в полицията и задържани. Там им е направен тест за алкохол с техническо средство, като дрегерът отчел за Стефан - 2,4 на хиляда алкохол в издишания въздух и 1,8  на хиляда– за майка му.

Акценти

Изпрати новина