За поредно заседание трима ключови свидетели по делото срещу топ фалшификатора Иван Богоев - обвиняем за съставяне и търговия с неистински документи, не се появиха в съдебна зала. Богоев е привлечен като обвиняем заедно със съучастничката си  Анна Калева. 

Двамата са обвинени за това, че в периода 01.07.2015 г. до 27.08.2015 г. в съучастие като извършители са държали и укривали предмети – заготовки за печати с изписан текст “Варненски свободен университет Варна Черноризец Храбър”, “МОН Министерство на образованието и науката”, “Перфект такси ООД Пловдив”, “Автотранс 2000 ученици Пловдив ООД” и други, компютърна техника, файлове с графични изображения на различни документи и други, за които знаят, че са предназначени и че са послужили за съставяне и за преправяне на български и чуждестранни документи за самоличност, , документи, удостоверяващи лични или регистрационни данни, шофьорски книжки, нотариални удостоверения.

В залата бяха и двамата обвинени за фалшификация, като нито Иван, нито Анна са задържани под стража.

Призованите свидетели Димитър Янков, Жана Попова и Димо Димов не се явиха в залата.  Многократно са били издирвани, но без резултат. Това наложи разпитите на двама в досъдебното производство да бъдат прочетени в залата  тяхно отсъствие. Данните на тримата са били използвани при фалшификация на документи. 

„Не познавам добре подсъдимата Калева. Засичал съм я в жилищния блок, където живея, като повечето пъти съм бил пийнал и съм я закачал. Работя като спедитор и по време на курс зад бирената фабрика загубих портфейла си с документи. Личната карта ми бе там и извадих нова. Договор за наем на съм подписвал, това не е моя почерк нито подпис, отгоре на това данните в листовете са от старата лична карта. Кредит също не съм теглил”, заявил тогава Янков.

„Имам син – Стилян. С баща му сме разведени. Не съм вадила пълномощно за излизане извън страната, но имам задграничен паспорт. Същият го занесох в копирно студио в Капана, за ламиниране. Там беше подсъдимата. Тя заяви, че ще се наложи да задържи паспорта за следващия ден”, споделила Попова.

Анна Калева и Иван Богоев отказаха да дават на този етап обяснения. Защитникът на топ фалшификатора придяви нови доказателствени искания. Адвокат Гунев поиска да бъде изискано решението и мотивите от дело, което е било заведено срещу свидетел по настоящето дело, също за фалшифициране. 

Съдът уважи искането на защитата и отложи за пореден път заседанието.

Иван Богоев излежа 10-годишна присъда за печатницата за фалшива валута, разбита във Военна прокуратура през 2000 - та година. 28-годишната Ана Калева е графичен дизайнер, магьосница с различни софтуерни продукти. Двамата бяха арестувани при акция на Криминална полиция на 27 август 2015 година в базата им в кооперация на ул. „Розова долина“ 14.

При обиска на жилището са открити голямо количество заготовки за неистински документи, набор от фалшиви лични карти, международни паспорти и шофьорски книжки. Сред имената на фалшивите документи има и арабски.

Всички компютри и принтери са били в режим на работа. Сред документите са открити много снимки, лични данни на български и чужди граждани. В консервна кутия с двойно дъно от “Русенско варено“  криминалистите намерили и флашки с лични данни.