Братята Атанас и Пламен Бобокови са сред задържаните при днешната спецакция. Това съобщи 24 часа, позовавайки се на свой източници. Засега информацията не се потвърждава или отрича от спецпрокуратурата. 

Както вече стана ясно, дружество за производство на акомулатори е било замесено в схемата за преработване на отпадъци, която разследва прокуратурата. Заводът бил в град Монтана. Точно там е предприятието на братя Бобокови, което произвежда и рециклира акумулатори.

Кои са братя Бобокови?

Атанас и Пламен тръгват от нулата през 2016 година. С помощта на кредит от  взеха 50 млн. евро си върнаха контрола над “Приста ойл груп”. Основните им бизнеси са производство на акумулатори в “Монбат” и масла под марката “Приста”. Според различни класации - най-вече медийни и неофициални, те са най-богатите русенци и влизат в топ 10 на най-заможните българи. Не без основание - предприятията им имат годишни приходи в рамките на 300-400 млн. лева години наред. Но преди да стигнат до големия бизнес, историята им започва като разказ по учебник за съвременния капитализъм - с магазин в родното им село Пиргово. Започнали с търговия с дрехи, а после се насочили към сделки и с горива.

През 1993 г. основават “Приста ойл” в Русе. Компанията сега е най-големият производител и доставчик на смазочни масла в България. Този бизнес излиза и извън страната с придобиването на заводи в Турция и Узбекистан. Към групата е и заводът “Верила лубрикантс” до София. През 2016 г. е открита и рециклираща мощност в Узбекистан през смесено дружество. Бобокови притежават и малка рафинерия за преработка на масла в Украйна. През 1999 г. братята приватизират завода за акумулатори в Монтана Под името “Монбат” го превръщат в една от водещите по пазарна капитализация на борсата фирма. На моменти стойността на компанията стига до над 220 млн. лева, а сега борсовата оценка е за 155,22 млн. лева.

През 2007 г. компанията придобива и завода за акумулаторни батерии в Добрич. Групата работи в две основни направления - производство и продажба на стартерни и стационарни акумулатори и производство и рециклиране на олово - основна суровина за тях. “Монбат” притежава три завода за рециклиране на олово - в Монтана, Румъния и Сърбия. Групата държи 51% от акциите на завод за производство на светодиоди край София. Бизнесът на Бобокови през годините се разраства, което става с помощта на чужди инвеститори. През 2000 г. американският гигант за моторни масла Texaco купува 25% от “Приста ойл”. 6 години по-късно в компанията влиза инвестиционният фонд Gramercy.

Бобокови имат славата и на запалени колекционери. Сбирката им от предмети на изкуството се оценява на 80 млн. евро. През 2005 г. е основана фондация “Братя Бобокови”, чиято цел е да създаде нумизматичен музей в Русе в бившата музикална гимназия на града - сграда, паметник на културата, която фондацията закупува през 2007 г. Две години по късно управителят на фондацията д-р Димитър Драганов е обвинен в иманярство - за пране на антични производения на изкуството. Музеят така и не се превръща в реалност. Фондацията е организирала над 38 мобилни археологически и нумизматични изложби в най-големите музеи на България и три града извън страната. Братята даряват средства за изграждането на черкви и манастири, доскоро издържаха и русенския футболен клуб “Дунав”. Влагат по 1 млн. евро годишно в “Приста Ойл Рали Тийм”. През 2015 г. премиерът Борисов заедно с няколко министри прерязва лентата на многофункционална спортна зала в Русе. За нея Пламен и Атанас Бобокови са инвестирали 30 млн. лв. Пламен Бобоков е почетен консул на Украйна в България и почетен гражданин на Русе.

Заместник-министър с белезници! Разследват схема за внос на отпадъциЗадържаният оказвал натиск на служителите на МОСВ