Двойният убиец от Пловдив Йордан Таков се изправя пред съда в петък, 21 май. Той ще застане за първи път пред магистратите, пред които ще отговаря за убийството на братовчедите си Васил и Христо.

Медията ни научи, че към този момент защитата, а и самият Таков продължават да поддържат тезата, че се касае за самоотбрана. Поради тази причина в петък най-вероятно Йордан Таков ще поиска делото да се гледа по общия ред.

Припомняме, че на 26 ноември Йордан Таков застреля с пистолет Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и баща му Васил Ботев /51/. След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана.

Според държавното обвинение обаче, Таков е действал с умисъл. По делото са разпитани свидетели, иззети са били веществени доказателства, изготвени са били множество експертизи. Заключението на комплексната съдебномедицинска експертиза сочи, че смъртта на Христо е настъпила от остра кръвозагуба, след като е бил прострелян три пъти, а на баща му Васил, който е бил прострелян два пъти, от нараняване в областта на врата.

Вначалото на февруари е била изготвена балистичната експертиза. Заключението на вещите лица е, че не се касае за безразборна  стрелба в хаос, както Таков е заявил по време на един от разпитите си.

С 5 куршума Йордан Таков е убил братовчедите си Ботеви в Гагарин

Таков е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора. Предвиденото наказание от закона, за престъплението, в което е обвинен, е лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Една година от двойното убийство в Гагарин! Неизбежна отбрана или жесток разстрел?