Пловдивският апелативен съд потвърди частично определението на Окръжен съд – Пловдив, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на двамата младежи, хванати с наркотици в квартира в пловдивския квартал Кършияка.

Наркодилърите са с инициали Б. Й. и А. А и са на 21 и 25 години.

Срещу двамата е повдигнато обвинение за държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение. Полицията е открила и иззела от квартирата на двамата младежи  в Пловдив един килограм и двеста грама марихуана и 20 грама кокаин.

Апелативният съд прецени, че Б. Й. трябва да остане в ареста, тъй като спрямо него има сведения от разпити на свидетели, че ги е снабдявал с наркотици и не е отрекъл пред полицейския служител, че намерената марихуана е негова. От доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че той е съпричастен към престъплението, в което е обвинен, а наказанието предвидено в закона е от 2 до 8 години лишаване от свобода. Непроменена остава опасността, при по-лека мярка Б. Й. да се укрие и да извърши престъпление, която се обосновава от голямото количество и разновидност на наркотичното вещество, смята Апелативният съд.

За втория обвиняем А. А. съдът прецени, че наложената от Окръжния съд мярка за процесуална принуда „задържане под стража“ е прекомерна и я замени с парична гаранция от 5 000 лева, тъй като липсват доказателства този обвиняем да е имал за цел да разпространява наркотици. След внасяне на сумата А. А. ще бъде освободен от ареста.

Определението на Апелативния съд е окончателно.