Съпрузите Стойчо и Ива Ваневи, обвинени в източване на еврофондове, бяха доведени с белезници в съда. двамата бяха задържани в понеделник при акция на Икономическа полиция. 

Срещу всеки от съпрузите има повдигнати две обвинения за периодите от 12 октомври 2017 до януари 2019 г. Двойката е действала на територията на Пловдив, Раковски, Велинград, Пазарджик, Котел, Сливен , Харманли и Свиленград. Те кандидатствали по проектите "Работа" и "Обучение и заетост" на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020", на стойност 696 837.32 лева. 

Изготвяли фалшиви договори на безработни, като им внасяли начисляваните осигуровки, а сумата, която те трябвало да получават като заплата, я прибирали. Дебитните карти, през които били извършвани транзакзциите от Министерството на труда, били прибрани от организаторите на схемата и те теглили периодично суми от тях. Съпрузите са изтеглили 93 хиляди лева от сметките на 101 лица.

Ванев е бивш митничар, има условна присъда за това че е пропуснал бус с контрабандна техника на ГКПП Капитан Андреево. 

От Окръжна прокуратура има внесено искане за постоянна мярка "Задържане под стража". Делото ще започне след като адвокатите на обвиняемите се запознаят с материалите по дознанието.